UPSC Prelims CSAT Question paper-2018
UPSC IAS Prelims 2018
CSAT (GS II) Question Paper and Answer Key
1. A number consists of
three digits of which the middle one is zero and their sum is 4. If ‘he number
formed by interchanging the first and last digits is greater than the number
itself by 198, then the difference between the first and last digits is
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
Answer. B
2. A solid cube of 3 cm
side, painted on all its faces, is cut up into small cubes of 1 cm side. How
many of the small cubes will have exactly two painted faces?
(a) 12
(b) 8
(c) 6
(d) 4
Answer. D
3. While writing all the numbers from 700 to 1000, how many numbers
occur in which the digit at hundred's place is greater than the digit at ten's
place, and the digit at ten's place is greater than the digit at unit's place?
(a) 61
(b) 64
(c) 85
(d) 91
Answer. A
4. If Pen < Pencil,
Pencil < Book and Book > Cap, then which one of the following is always
true?
(a) Pen > Cap
(b) Pen < Book
(c) Pencil = Cap
(d) Pencil > Cap
Answer. B
5. A bookseller sold 'a'
number of Geography textbooks at the rate of Rs. x per book, 'a + 2' number of
History textbooks at the rate of Rs. (x + 2) per book and 'a - 2' number of
Mathematics textbooks at the rate of Rs. (x - 2) per book. What is his total
sale in Rs.?
(a) 3x + 3a
(b) 3ax + 8
(c) 9ax
(d) x3 a3
Answer. B
6. A bag contains 15 red
balls and 20 black balls. Each ball is numbered either 1 or 2 or 3. 20% of the
red balls are numbered 1 aild 40% of them are numbered 3. Similarly, among the
black balls, 45% arc numbered 2 and 30% are numbered 3. A boy picks a ball at
random. He wins if the ball is red and numbered 3 or if it is black and
numbered 1 or 2. What are the chances of his winning? 1 (a) —2
(a) 1/2
(b) 4/7
(c) 5/9
(d) 12 /13
Answer. B
7. Two persons, A and B are running on a circular track. At the
start, B is ahead of A and their positions make an angle of 30° at the centre
of the circle. When A reaches the point diametrically opposite to his starting
point, he meets B. What is the ratio of speeds of A and B, if they are running
with uniform speeds?
(a) 6 : 5
(b) 4 : 3
(c) 6 : 1
(d) 4 : 2
Answer. A
8. A student has to get 40% marks to pass in an examination. Suppose
he gets 30 marks and fails by 30 marks, then what are the maximum marks in the
examination?
(a) 100
(b) 120
(c) 150
(d) 300
Answer. C
9. 19 boys turn out for playing hockey. Of these, 11 are wearing
hockey shirts and 14 are wearing hockey pants. There are no boys without shirts
and pants. What is the number of boys wearing full uniform?
(a) 3
(b) 5
(c) 6
(d) 8
Answer. C
Directions
for the following 6 (six) items:
Read
the information given below and answer the six items that follow.
A,
B, C and D are students. They are studying in four different cities, viz., P,
Q, R and S (not necessarily in that order). They are studying in Science
college, Arts college, Commerce college and Engineering college (not
necessarily in that order), which are situated in four different States, viz.,
Gujarat, Rajasthan, Assam and Kerala (not necessarily in that order). Further,
it is given that—
(i)
D is studying in Assam
(ii)
Arts college is located in city S which is in Rajasthan
(iii)
A is studying in Commerce college
(iv)
B is studying in city Q
(v)
Science college is located in Kerala
10. A is studying in
(a) Rajasthan
(b) Gujarat
(c) city Q
(d) Kerala
Answer. B
11. Science college is
located in
(a) city Q
(b) city S
(C) city R
(D) city P
Answer. B
12. C is studying in
(a) Science college
(b) Rajasthan
(c) Gujarat
(d) city Q
Answer. B
13. Which one of the
following statements is correct?
(a) D is not studying in
city S.
(b) A is studying in Science college.
(c) A is studying in Kerala.
(d) Engineering college is located in Gujarat.
Answer. A
14. Which one of the
following statements is correct regarding Engineering college?
(a) C is studying there.
(b) B is studying there.
(c) It is located in Gujarat.
(d) D is studying there.
Answer. D
15. Which one of the
following statements is correct?
(a) Engineering college is
located in Assam.
(b) City Q is situated in Assam
(c) C is studying in Kerala.
(d) B is studying in Gujarat.
Answer. A
16. Consider the following three- dimensional figure
How
many tringles does the above figure have?
(a)
18
(b)
20
(c)
22
(d)
24
Answer. B
17. Consider the following
sum:
•+1
•+2 •+ •3+ •1=21 •
In
the above sum, • stands for
(a)
4
(b)
5
(c)
6
(d)
8
Answer. D
18. Consider the following
pattern of numbers:
8
10 15 13
6 5 7 4
4 6 8 8
6 11 16 ?
What
is the number at? in the above pattern?
(a) 17
(b) 19
(c) 21
(d) 23
Answer. A
19. How many diagonals can be
drawn by joining the vertices of an octagon?
(a) 20
(b) 24
(c) 28
(d) 64
Answer. A
20. The figure drawn below gives the velocity graphs of two vehicles A and B. The straight line OKP represents the velocity of vehicle A at any instant, whereas the horizontal straight line CKD represents the velocity of vehicle B at any instant. In the figure, D is the point where perpendicular from P meets the horizontal line CKD such that PD= 1/2 LD :
What
is the ratio between the distances covered by vehicles A and B in the time
interval OL?
(a) 1 : 2
(b) 2 : 3
(c) 3 : 4
(d) 1 : 1
21. A grain 200 metres long
is moving at the rate of 40 krnph. In how many seconds will it cross a man
standing near the railway line?
(a) 12
(b) 15
(c) 16
(d) 18
Answer. D
Directions
for the following 4 (four) items:
Read
the following four passages’ and answer the items that follow. Your answers to
these items should be based on the passages only.
Passage-1
Global
population was around 1.6 billion in 1990—today it is around 7.2 billion and
growing. Recent estimates on population growth predict a global population of
9.6 billion in 2050 and 10.9 billion in 2100. Unlike Europe and North America,
where only three to four per cent of population is engaged in agriculture,
around 47 per cent of India's population is dependent upon agriculture. Even if
India continues to do well in the service sector and the manufacturing sector
picks up, it is expected that around 2030 when India overtakes China as the
world's most populous country, nearly 42 per cent of India's population will
still be predominantly dependent on agriculture.
22. Which of the following is
the most logical and rational inference that can be made from the above
passage?
(a) Prosperity of
agriculture sector is of critical importance to India.
(b) Indian economy greatly depends on its agriculture.
(c) India should take strict measures to control its rapid population growth.
(d) India's farming communities should switch over to other occupations to
improve their economic conditions.
Answer. B
Passage-2
Many
pathogens that cause foodborne illnesses are unknown. Food contamination can
occur at any stage from farm to plate. Since most cases of food poisoning go
unreported, the true extent of global foodborne illnesses is unknown.
Improvements in international monitoring have led to greater public awareness,
yet the rapid globalization of food production increases consumers'
vulnerability by making food harder to regulate and trace. "We have the
world on our plates", says an official of WHO.
23. Which of the following is
the most logical corollary to the above passage?
(a) With more options for
food come more risks.
(b) Food processing is the source of all foodborne illnesses.
(c) We should depend on locally produced food only.
(d) Globalization of food production should be curtailed.
Answer. A
Passage-3
I
am a scientist, privileged to be somebody who tries to understand nature using
the tools of science. But it is also clear that there are some really important
questions that science cannot really answer, such as: Why is there something
instead of nothing? Why are we here? In those domains, I have found that faith
provides a better path to answers. I find it oddly anachronistic that in
today's culture there seems to be a widespread presumption that scientific and
spiritual views are incompatible.
24. Which of the following is
the most logical and rational inference that can be made from the above
passage?
(a) It is the faith and
not science that can finally solve all the problems of mankind.
(b) Science and faith can be mutually complementary if their proper domains are
understood.
(c) There are some very fundamental questions which cannot be answered by
either science or faith.
(d) In today's culture, scientific views are given more importance than
spiritual views.
Answer. B
Passage-4
Though
I have discarded much of past tradition and custom, and am anxious that India
should rid herself of all shackles that bind and contain her and divide her
people, and suppress vast numbers of them, and prevent the free development of
the body and the spirit; though I seek all this, yet I do not wish to cut
myself off from that past completely. I am proud of that great inheritance that
has been and is, ours and I am conscious that I too, like all of us, am a link
in that unbroken chain which goes back to the dawn of history in the immemorial
past of India.
25. The author wants India to
rid herself of certain past bonds because
(a) he is not able to see
the relevance of the past
(b) there is not much to be proud of
(c) he is not interested in the history of India
(d) they obstruct her physical and spiritual growth
Answer. D
Directions
for the following 8 (eight) items
Read
the following eight passages and answer the items that follow. Your answers to
these items should be based on the passages only.
Passage-1
All
actions to address climate change ultimately involve costs. Funding is vital in
order for countries like India to design and implement adaptation and
mitigation plans and projects. The problem is more severe for developing
countries like India, which would be one of the hardest hit by climate change,
given its need to finance development. Most countries do indeed treat climate
change as real threat and are striving to address it in a more comprehensive
and integrated manner with the limited resources at their disposal.
26. With reference to the
above passage, the following assumptions have been made:
1. Climate change is not a
challenge for developed countries.
2. Climate change is a complex policy issue and also a development issue for
many countries.
3. Ways and means of finance must be fount to enable developing countries to
enhance their adaptive capacity.
Which
of the above assumptions is/are valid?
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer. C
Passage-2
Cooking
with biomass and coal in India is now recognized to cause major health
problems, with women and children in poor populations facing the greatest risk.
There are more than 10 lakh premature deaths each year from household air
pollution due to polluting cooking fuels with another 1.5 lakh due to their
contribution to general outdoor air pollution in the country. Although the
fraction of the Indian population using clean cooking fuels, such as LPG,
natural gas and electricity, is slowly rising, the number using polluting solid
fuels as their primary cooking fuel has remained static for nearly 30 years at
about 70 crore.
27. Which of the following is
the most crucial and logical inference that can be made from the above passage?
(a) Rural people are
giving up the use of polluting solid fuels due to their increasing awareness of
health hazards.
(b) Subsidizing the use of clean cooking fuels will solve the problem of
India's indoor air pollution.
(c) India should increase its import of natural gas and produce more
electricity.
(d) Access to cooking gas can reduce premature deaths in poor households.
Answer. D
Passage-3
Scientific
knowledge has its dangers, but so has every great thing. Over and beyond the
dangers with which it threatens the present, it opens up as nothing else can,
the vision of a possible happy world; a world without poverty, without war,
with little illness. Science, whatever unpleasant consequences it may have by
the way, is in its very nature a liberator.
28. Which one of the
following is the most important implication of the passage?
(a) A happy world is a
dream of science.
(b) Science only can build a happy world, but it is also the only major threat.
(c) A happy world is not possible without science.
(d) A happy world is not at all possible with or without science.
Answer. C
Passage-4
The
Arctic's vast reserves of fossil fuel, fish and minerals are now accessible for
a longer period in a year. But unlike Antarctica, which is protected from
exploitation by the Antarctic Treaty framed during the Cold War and is not
subject to territorial claims by any country, there is no legal regime
protecting the Arctic from industrialization, especially at a time when the
world craves for more and more resources. The distinct possibility of ice-free
summer has prompted countries with Arctic coastline to scramble for great
chunks of the melting ocean.
29. Which one of the
following is the most important implication of the passage?
(a) India can have
territorial claims in the Arctic territory and free access to its resources.
(b) Melting of summer ice in the Arctic leads to changes in the geopolitics.
(c) The Arctic region will solve the world's future problem of resource crunch.
(d) The Arctic region has more resources than Antarctica.
Answer. B
Passage-5
Being
a member of the WTO, India is bound by the agreements that have been signed and
ratified by its members, including itself. According to Article 6 of the
Agriculture Agreement, providing minimum support prices for agricultural
products is considered distorting and is subject to limits. The subsidy arising
from 'minimal supports' cannot exceed 10 per cent of the value of agricultural
production for developing countries. PDS in India entails minimum support
prices and public stockholding of food grains. It is possible that, in some
years, the subsidy to producers will exceed 10 per cent of the value of
agricultural production.
30. What is the crucial
message conveyed by the above passage?
(a) India should revise
its PDS.
(b) India should not be a member of WTO.
(c) For India, food security collides with trade.
(d) India provides food security to its poor.
Answer. A
Passage-6
India's
educational system is modelled on the mass education system that developed in
the 19th century in Europe and later spread around the world. The goal of the
system is to condition children as 'good' citizens and productive workers. This
suited the industrial age that needed the constant supply of a compliant
workforce with a narrow set of capabilities. Our educational institutes
resemble factories with bells, uniforms and batch-processing of learners,
designed to get learners to conform. But, from an economic point of view, the
environment today is very different. It is a complex, volatile and globally
interconnected world.
31. With reference to the
above passage, the following assumptions have been made:
1. India continues to be a
developing country essentially due to its faulty education system.
2. Today's learners need to acquire new-age skill-sets.
3. A good number of Indians go to some developed countries for education
because the educational systems there are a perfect reflection of the societies
in which they function.
Which of the above assumptions is/are valid?
(a) 1 and 3 only
(b) 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer. B
Passage-7
The
practice of dieting has become an epidemic; everyone is looking out for a way
to attain that perfect body. We are all different with respect to our
ethnicity, genetics, family history, gender, age, physical and mental and
spiritual health status, lifestyles and preferences. Thereby we also differ in
what foods we tolerate or are sensitive to. So we really cannot reduce so many
complexities into one diet or diet book. This explains the failure of diets
across the world in curbing obesity. Unless the reasons for weight gain are
well understood and addressed and unless habits are changed permanently, no diet
is likely to succeed.
32. What is the most logical
and rational inference that can be made from the above passage?
(a) Obesity has become an
epidemic all over the world.
(b) A lot of people are obsessed with attaining a perfect body.
(c) Obesity is essentially an incurable disease.
(d) There is no perfect diet or one solution for obesity.
Answer. D
Passage-8
Monoculture
carries great risks. A single disease or pest can wipe out swathes of the
world's food production, an alarming prospect given that its growing and
wealthier population will eat 70% more by 2050. The risks are magnified by the
changing climate. As the planet warms and monsoon rains intensify, farmlands in
Asia will flood. North America will suffer more intense droughts, and crop diseases
will spread to new latitudes.
33. Which of the following is
the most logical, rational and crucial message given by the passage?
(a) Preserving crop
genetic diversity is an insurance against the effects of climate change.
(b) Despite great risks, monoculture is the only way to ensure food security in
the world.
(c) More and more genetically modified crops only can save the world from
impending shortages of food.
(d) Asia and North America will be worst sufferers from climate change and the
consequent shortage of food.
Answer. A
34. A shopkeeper sells an
article at Rs. 40 and gets X% profit. However, when he sells it at Rs. 20, he
faces same percentage of loss. What is the original cost of the article?
(a) Rs. 10
(b) Rs. 20
(c) Rs. 30
(d) Rs. 40
Answer. C
35. There are 24 equally
spaced points lying on the circumference of a circle. What is the maximum
number of equilateral triangles that can be drawn by taking sets of three
points as the vertices?
(a) 4
(b) 6
(c) 8
(d) 12
36. Consider the sequence given below:
4/12/95, 1/1/96, 29/1/96, 26/2/96, ....
What is the next term of the series?
(a) 24/3/96
(b) 25/3/96
(c) 26/3/96
(d) 27/3/96
Answer. B
37. Twelve equal squares are
placed to fit in a rectangle of diagonal 5 cm. There are three rows containing
four squares each. No gaps are left between adjacent squares. What is the areg
of each square?
(a) 5/7 sq cm
(b) 7/5 sq cm
(c) 1 sq cm
(d) 25/12 sq cm
38. If LSJXVC is the code for
MUMBAI, the code for DELHI is
(a) CCIDD (b) CDKGH
(c) CCJFG
(d) CCIFE
Answer. A
39. If RAMON is written as
12345 and DINESH as 675849, then HAMAM will be written as
(a) 92233
(b) 92323
(c) 93322
(d) 93232
Answer. B
40. If X is between -3 and
-1, and Y is between -1 and 1, then X2 - Y2 is in between which of the
following?
(a) -9 and 1
(b) -9 and -1
(c.) 0 and 8
(d) 0 and 9
Answer. C
41. X and Y are natural
numbers other than 1, and Y is greater than X. Which of the following
represents the largest number?
(a) XY
(b) X / Y
(c) Y / X
(d) (X + Y) / XY
42.
If E sits in his office and faces the corridor, whose office is to nis left?
(a)
A
(b)
B
(c)
C
(d)
D
Answer. B
43. Who is/are Ps immediate neighbor/
neighbors?
(a) A only
(b) A and D
(c) C only
(d) B and C
Answer. A
Directions
for the following 7 (seven) items:
Read
the following four passages and answer the items that follow. Your answers to
these items should be based on the passages only.
Passage-1
'Desertification'
is a term used to explain a process of decline in the biological productivity
of an ecosystem, leading to total loss of productivity. While this phenomenon
is often linked to the arid, semi-arid and sub-humid ecosystems, even in the
humid tropics, the impact could be most dramatic. Impoverishment of
human-impacted terrestrial ecosystems may exhibit itself in a variety of ways:
accelerated erosion as in the mountain regions of the country, salinization of
land as in that semi-arid and arid 'green revolution' areas of the country,
e.g., Haryana and western Uttar Pradesh, and site quality decline—a common
phenomenon due to general decline in tree cover and monotonous monoculture of
rice/wheat across the Indian plains. A major consequence of deforestation is
that it relates to adverse alterations in the hydrology and related soil and
nutrient losses. The consequences of deforestation invariably arise out of site
degradation through erosive losses. Tropical Asia, Africa and South America
have the highest levels of erosion. The already high rates for the tropics are
increasing at an alarming rate (e.g., through the major river systems—Ganga and
Brahmaputra, in the Indian context), due to deforestation and ill-suited land
management practices subsequent to forest clearing. In the mountain context,
the declining moisture retention of the mountain soils, drying up of the
underground springs and smaller rivers in the Himalayan region could be
attributed to drastic changes in the forest cover. An indirect consequence is
drastic alteration in the upland-lowland interaction, mediated through water.
The current concern the tea planter of Assam has is about the damage to tea
plantations due to frequent inundation along the flood-plains of Brahmaputra,
and the damage to tea plantation and the consequent loss in tea productivity is
due to rising level of the river bottom because of siltation and the changing
course of the river system. The ultimate consequences of site desertification
are soil degradation, alteration in available water and its quality, and the
consequent decline in food, fodder and fuel-wood yields essential for the
economic well-being of rural communities.
44. According to the passage,
which of the following are the consequences of decline in forest cover?
1. Loss of topsoil
2. Loss of smaller rivers
3. Adverse effect on agricultural production
4. Declining of groundwater
Select
the correct answer using the code given below.
(a) 1, 2 and 3 only
(b) 2, 3 and 4 only
(c) 1 and 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4
Answer. A
45. Which of the following
is/are the correct inference/ inferences that can be made from the passage?
1. Deforestation can cause
changes in the course of rivers.
2. Salinization of land takes place due to human activities only.
3. Intense monoculture practice in plains is a major reason for desertification
in Tropical Asia, Africa and South America.
Select
the correct answer using the code given below.
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) None of the above is a correct inference
Answer. C
46. With reference to
'desertification', as described in the passage, the following assumptions have
been made:
1. Desertification is a
phenomenon in tropical areas only.
2. Deforestation invariably leads to floods and desertification.
Which of the above assumptions is/are valid?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer. B
Passage-2
A diversity of natural
assets will be needed to cope with climate change and ensure productive
agriculture, forestry, and fisheries. For example, crop varieties are needed
that perform well under drought, heat, and enhanced CO2. But the
private-sector and farmer-led process of choosing crops favors homogeneity
adapted to past or current conditions, not varieties capable of producing
consistently high yields in warmer, wetter, or drier conditions. Accelerated
breeding programmes are needed to conserve a wider pool of genetic resources of
existing crops, breeds, and their wild relatives. Relatively intact ecosystems,
such as forested catchments, mangroves, wetlands, can buffer the impacts of
climate change. Under a changing climate, these ecosystems are themselves at
risk, and management approaches will need to be more proactive and adaptive.
Connections between natural areas, such as migration corridors, may be needed
to facilitate species movements to keep up with the change in climate.
47. With reference to the
above passage, which of the following would assist us in coping with the
climate change?
1. Conservation of natural
water sources
2. Conservation of wider gene pool
3. Existing crop management practices
4. Migration corridors
Select
the correct answer using the code given below.
(a) 1, 2 and 3 only
(b) 1, 2 and 4 only
(c) 3 and 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4
Answer. B
48. With reference to the
above passage, the following assumptions have been made:
1. Diversification of
livelihoods acts as a coping strategy for climate change.
2. Adoption of mono-cropping practice leads to the extinction of plant
varieties and their wild relatives.
Which of the above assumptions is/are valid?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer. A
Passage-3
Today,
the top environmental challenge is a combination of people and their
aspirations. If the aspirations are more like the frugal ones we had after the
Second World War, a lot more is possible than if we view the planet as a giant
shopping mall. We need to get beyond the fascination with glitter and
understand that the planet works as a biological system.
49. Which of the following is
the most crucial and logical inference that can be made from the above passage?
(a) The Earth can meet
only the basic needs of humans for food, clothing and shelter.
(b) The only way to meet environmental challenge is to limit human population.
(c) Reducing our consumerism is very much in our own interest.
(d) Knowledge of biological systems can only help us save this planet.
Answer. A
Passage-4
Some
people believe that leadership is a quality which you have at birth or not at
all. This theory is false, for the art of leadership can be acquired and can
indeed be taught. This discovery is made in time of war and the results
achieved can surprise even the instructors. Faced with the alternatives of
going left or right, every soldier soon grasps that a prompt decision either
way is better than an endless discussion. A firm choice of direction has an
even chance of being right while to do nothing will be almost certainly wrong.
50. The author of the passage
holds the view that
(a) leadership can be
taught through war experience only
(b) leadership can be acquired as well as taught
(c) the results of training show that more people acquire leadership than are
expected
(d) despite rigorous instruction, very few leaders are produced
Answer. B
51. Consider the following graph:
Which
one of the following statements is not correct with reference to the graph
given above?
(a) On 1st June, the
actual progress of work was less than expected.
(b) The actual rate of progress of work was the greatest during the month of
August. (c) The work was actually completed before the expected time.
(d) During the period from 1st April to 1st September, at no time was the
actual progress more than the expected progress.
Answer. D
52. For a sports meet, a winners' stand comprising three wooden blocks is in the following form :
There
are six different colours available to choose from and each of the three wooden
blocks is to be painted such that no two of them has the same colour. In how
many different ways can the winners' stand be painted?
(a) 120
(b) 81
(c) 66
(d) 36
Answer. A
Consider the following graph in which the birthrate and death rate of a country are given, and answer the two items that follow.
53. Looking at the graph, it
can be inferred that from 1990 to 2010
(a) population growth rate
has increased
(b) population growth rate has decreased
(c) growth rate of population has remained stable
(d) population growth rate shows no trend
Answer. B
54. With reference to the
above graph, consider the following statements considering 1970 as base year:
1. Population has
stabilized after 35 years.
2. Population growth rate has stabilized after 35 years.
3. Death rate has fallen by 10% in the first 10 years.
4. Birthrate has stabilized after 35 years.
Which
of the above are the most logical and rational statements that can be made from
the above graph?
(a) 1 and 2 only
(b) 1, 2 and 3
(c) 3 and 4
(d) 2 and 4
Answer. A
55. Average hourly earnings
per year (E) of the workers in a firm are represented in figures A and B as follows:
(a)
values of E are different
(b)
ranges (i.e., the difference between the maximum and the minimum) of E are
different
(c)
slopes of the graphs are same
(d)
rates of increase of E are different
Answer. C
56. Consider the figures given below:
Answer. A
57. Consider the following figures A and B :
The manufacturing cost and projected sales for a product are shown in the above
figures A and B respectively. What is the minimum number of pieces that should be
manufactured to avoid a loss?
(a) 2000
(b) 2500
(c) 3000
(d) 3500
Answer. A
58. A lift has the capacity
of 18 adults or 30 children. How many children can board the lift with 12
adults?
(a) 6
(b) 10
(c) 12
(d) 15
Answer. B
59. A person bought a
refrigerator worth Rs. 22,800 with 12.5% interest compounded yearly. At the end
of first year he paid Rs. 8,650 and at the end of second year Rs. 9,125. How
much will he have to pay at the end of third year to clear the debt?
(a) Rs. 9,990
(b) Rs. 10,000
(c) Rs. 10,590
(d) Rs. 11,250
Answer. D
60. Consider the following figures:
In the figures (I) to (VI) above, some parts are shown to change their positions in regular directions. Following the same sequence, which of the figures given below will appear at (VII) stage?
Answer.B
61. Consider the following graphs. The curves in the graphs indicate different age groups in the populations of two countries A and B over a period of few decades:
With
reference to the above graphs, which of the following are the most logical and
rational inferences that can be made?
1. Over the last two and a
half decades, the dependency ratio for country B has decreased.
2. By the end of next two and a half decades, the dependency ratio of country A
will be much less than that of country B.
3. In the next two decades, the work-force relative to its total population
will increase in country B as compared to country A.
Select
the correct answer using the code given below.
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer. B
62. Lakshmi, her brother, her
daughter and her son are badminton players. A game of doubles is about to begin:
(i) Lakshmi's brother is
directly across the net from her daughter.
(ii) Her son is diagonally across the net from the worst player's sibling.
(iii) The best player and the worst player are on the same side of the net.
Who
is the best player?
(d) Her brother
(b) Her daughter
(c) Her son
(d) Lakshmi
Answer. A
63. The graph given below indicates the changes in key policy rates made by the Central Bank several times in a year:
Which
one of the following can be the most likely reason for the Central Bank for
such an action?
(a) Encouraging foreign
investment
(b) Increasing the liquidity
(c) Encouraging both public and private savings
(d) Anti-inflationary stance
Answer. D
Directions
for the following 2 (two) items:
The following table gives the GDP growth rate and Tele-density data of different States of a country in a particular year. Study the table and answer th.e two items that follow.
64. With reference to the
above table, which of the following is/are the most logical and rational
inference! inferences that can be made?
1. Higher per capita
income is generally associated with higher Tele-density.
2. Higher GDP growth rate always ensures higher per capita income.
3. Higher GDP growth rate does not necessarily ensure higher Tele density.
Select
the correct answer using the code given below.
(a) 1 only
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 3 only
Answer. D
65. With reference to the
above table, the following assumptions have been made:
1. Nowadays, prosperity of
an already high performing State cannot be sustained without making further
large investments in its telecom infrastructure.
2. Nowadays, a very high Tele-density the most essential condition for
promoting the business and economic growth in a State.
Which
of the above assumptions is/are valid?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer.d
66. The following graph indicates the composition of our tax revenue for a period of two decades :
With reference to the above graph, which of the following is/are the most
logical and rational inference/ inferences that can be made?
Answer. A
67. If x - y = 8, then which
of the following must be true?
1. Both x and y must be
positive for any value of x and y.
2. If x is positive, y must be negative for any value of x and y.
3. If x is negative, y must be positive for any value of x and y.
Select
the correct answer using the code given below.
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2 nor 3
Answer. D
Directions
for the following 3(three) items:
Read the
following two passages and answer the name that follow. Your answers to these name
should be based on the passages only.
Passage—1
The
quest for cheap and plentiful meat has resulted in farms where more and more
animals are squeezed into smaller lots in cruel and shocking conditions.
Such practices have resulted in many of the world's health pandemics such
as the avian flu. Worldwide, livestock increasingly raised in cruel, cramped
conditions, where animals spend their short live under artificial light, pumped
full of antibiotics and growth hormones, until the day they are slaughtered.
Meat production is water intensive. 15000 litres of water is needed for every
kilogram of meat compared with 3400 liters for rice, 3300 litres for eggs and
256 for a kilogram of potatoes.
68. What is the most rational
and crucial message given by the passage?
(a)
Mass production of meat through industrial farming is cheap and is suitable for
providing protein nutrition to poor countries.
(b)
Meat-producing industry violates the laws against cruelty to animals.
(c)
Mass production of meat through industrial farming is undesirable and should be
stopped immediately.
(d)
Environmental cost of meat production is unsustainable when it is produced
through industrial farming.
Answer. D
Passage-2
A
male tiger vas removed from Pench Tiger Reserve and was relocated in Parma
National Park. Later, this tiger trekked toward his home 250 miles away. The
trek of this solitary tiger highlights a crisis. Many wildlife reserves exist
as islands of fragile habitat in a vast sea of humanity, yet tigers can range
over a hundred miles, seeking prey, mates and territory. Nearly a third of
India's tigers live outside tiger reserves, a situation that is dangerous for
both human and animal. Prey and tigers can only disperse if there are
recognized corridors of land between protected areas to allow unmolested
passage.
69. Which of the following is
the most rational and crucial message given by the passage?
(a)
The conflict between man and wildlife cannot be resolved, no matter what
efforts we make.
(b)
Safe wildlife corridors between protected areas is an essential aspect of
conservation efforts.
(c)
India needs to declare more protected areas and set up more tiger reserves.
(d)
India's National Parks and Tiger Reserves need to be professionally managed.
Answer. B
70. With reference to the
above passage, the following assumptions have been made:
1. The strategy of
conversation of wildlife by relocating them from one protected area to another
is not often successful.
2. India does not have suitable legislation to save the tigers, and its
conservation efforts have failed which forced the tigers to live outside
protected areas.
Which
of the above assumptions is/are valid?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Directions
for the following 3 (three) items:
The following three items are based on the graph given below which shows imports of three different types of steel over a period of six months of a year. Study the graph and answer the three items that follow.
The
figures in the brackets indicate the average cost per ton over six months
period.
Answer. A
71. By how much (measured in
thousands of tons) did the import of sheet steel exceed the import of coil
steel in the first three months of the year?
(a) 11
(b) 15
(c) 19
(d) 23
Answer. C
72. What was the approximate
total value (in $) of sheet steel imported over the six months’ period?
(a) 45,555
(b) 50,555
(c) 55,550
(d) 65,750
Answer. C
73. What was the approximate ratio of sheet steel and scrap steel
imports in the first three months of the year?
(a) 1 : 1
(b) 1.2 : 1
(c) 1.4 : 1
(d) 1.6 : 1
Answer. B
Directions for the following 3 (three) items
Rotated
positions of a single solid are shown below. The various faces of the solid are
marked with different symbols like dots, cross and line. Answer the three items
that follow the given figures
Answer. B
74. What is the symbol on the
face opposite to that containing a single dot?
(a) Four dots
(b) Three dots
(c) Two dots
(d) Cross
Answer. B
75. What is the symbol on the
face opposite to that containing two dots?
(a) Single dot
(b) Three dots
(c) Four dots
(d) Line
Answer. C
76. What is the symbol on the
face opposite to that containing the cross?
(a) Single dot
(b) Two dots
(c) Line
(d) Four dots
Answer. C
Directions
for the following 4 (four) items:
Read
the following passage and answer the four items that follow. Your answers to
these items should be based on the passage only.
Passage
It
is no lour, enough for us to talk about providing for universal access to
education. Making available schooling facilities is an essential prerequisite,
but is insufficient to ensure that all children attend school and participate
in the learning process. The school may be there, but children may not attend or
they may drop out after a few months. Through school and social mapping, we
must address the entire gamut of social, economic, cultural and indeed
linguistic and pedagogic issues, factors that prevent children from weaker
sections and disadvantaged groups, as also girls, from regularly attending and
complementing elementary education. The focus must be on the poorest and most
vulnerable since these groups are the most disempowered and at the greatest
risk of violation or denial of their right to education.
The
right to education goes beyond free and compulsory education to include quality
education for all. Quality is an integral part of the right to education. If
the education process lacks quality, children are being denied their right. The
Right of Children to Free and Compulsory Education Act lays down that the
curriculum should provide for learning through activities, exploration and
discovery. This places an obligation on us to change our perception of children
as passive receivers of knowledge, and to move beyond the convention of using
textbooks as the basis of examinations. The teaching-learning process must
become stress-free; and a massive programme for curricular reform should be
initiated to provide for a child-friendly learning system that is more relevant
and empowering. Teacher accountability systems and processes must ensure that
children are learning. And that their right to learn in a child- friendly
environment is not violated .Testing and redesigned to ensure that these do not
force children to struggle between school and tuition centres, and bypass
childhood.
77. According to the passage,
which of the following is/are of paramount importance under the Right to
Education?
1.
Sending of children to school by all parents
2.
Provision of adequate physical infrastructure in schools
3.
Curricular reforms for developing child-friendly learning system
Select
the correct answer using the code given below.
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 3 only
(d) None of the above
Answer. C
78. With reference to the
above passage, the following assumptions have been made:
1.
The Right to Education guarantees teachers' accountability for the learning
process of children.
2.
The Right to Education guarantees 100% enrolment of children in the schools.
3.
The Right to Education intends to take full advantage of demographic dividend.
Which
of the above assumptions is/are valid?
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer. C
79. According to the passage,
which one of the following is critical in bringing quality in education?
(a) Ensuring regular
attendance of children as well as teachers in school
(b) Giving pecuniary benefits to teachers to motivate them
(c) Understanding the socio-cultural background of children
(d) Inculcating learning through activities and discovery
Answer. D
80. What is the essential
message in this passage?
(a) The Right to Education
now is a Fundamental Right.
(b) The Right to Education enables the children of poor and weaker sections of
the society to attend schools.
(c) The Right to Free and Compulsory Education should include quality education
for all.
(d) The Government as well as parents should ensure that all children attend
schools.
Answer. C


Professor Sunny Kapoor is one of my favourite teacher. He teaches boring and difficult subjects very nicely.