UPSC Prelims 2015 GS Paper 1 with Answer Key
. UPSC
Prelims 2015 GS Paper 1 with Answer Key:
1. With
reference to the Cabinet Mission, which of the following statements is/are
correct?
1.
It recommended government a federal government.
2. It enlarged the powers of the Indian Courts.
3. It provided for more Indians ill the ICS.
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 only
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) None
Answer. a
2. Which
one of the following National Parks has a climate that varies from tropical to
subtropical, temperate and arctic?
(a)
Khangchendzonga National Park
(b) Nandadevi National Park
(c) Neora Valley National Park
(d) Namdapha National Park
Answer. d
3.
Amnesty International is
(a) an
agency of the United Nations to help refugees of civil wars
(b) a global Human Rights Movement
(c) a non-governmental organization to help people voluntary very poor people
(d) an inter-governmental agency to cater to medical emergencies in war-ravaged
regions
Answer. b
4. With
reference to the art and archaeo logical history of India, which one among the
following was made earliest?
(a)
Lingaraja Temple at Bhubneshwar
(b) Rock-cut Elephant at Dhauli
(c) Rock-cut Monuments at Mahabalipuram
(d) varaha Image at Udayagiri
Answer. b
5. With
reference to Indian history, which of the following is/are the essential
elementy elements of the feudal system?
1. A very
strong centralized political authority and a very weak provincial or local
political authority
2. Emergence of administrative structure based on control and possession
of land
3. Creation of lord-vassal relationship between the feudal lord and his
overlord
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 and
2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer. a
6.
'BioCarbon Fund Initiative for Sustain- able Forest Landscapes' is managed by
the
(a) Asian
Development Bank
(b) International Monetary Fund
(c) United Nations Environment Programme
(d) World Bank
Answer. d
7. India
is a member of which among the following?
1.
Asia-Pacific Economic Cooperation
2. Association of South-East Asian Nations
3. East Asia Summit
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 and
2 only
(b) 3 only
(c) 1, 2 and 3
(d) India is a member of none of them
Answer. b
8. In
India, the steel production industry requires the import of
(a)
saltpetre
(b) rock phosphate
(c) coking coal
(d) All of the above
Answer. c
9. The
provisions in Fifth Schedule and Sixth Schedule in the Constitution of India
are made in order to
(a) protect
the interests of Scheduled Tribes
(b) determine the boundaries between States
(c) determine the powers, authority and responsibilities of Panchayats
(d) protect the interests of all the border States
Answer. a
10. With
reference to the Union Government, consider the following statements :
1. The
Department of Revenue is responsible for the preparation of Union Budget
that is presented to the Parliament.
2. No amount can be withdrawn from the Consolidated Fund of India without the
authorization from the
Parliament of India.
3. All the disbursements made from Public Account also need the
authorization from the Parliament of India.
Which of the statements given above is / are correct?
(a) 1 and
2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 2 only
(d) 1, 2 and 3
Answer. c
11. Who
/Which of the following is the custodian of the Constitution of India?
(a) The
President of India
(b) The Prime Minister of India
(c) The Lok Sabha Secretariat
(d) The Supreme court of India
Answer. d
12.
Consider the following statements:
1. The
Accelerated Irrigation Benefits Programme was launched during 1996-97 to
provide loan assistance to poor fanners.
2. The Command Area Development Programme was launched in 1974-75 for the
development of water-use efficiency.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1
only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer. c
13. The
Genetic Engineering Appraisal Committee is constituted under the
(a) Food
Safety and Standards Act, 2006
(b) Geographical Indications of Goods (Registration and Protection) Act, 1999
(c) Environment (Protection) Act, 1986
(d) Wildlife (Protection) Act, 1972
Answer. c
14. In
the Mekong-Ganga Cooperation, an initiative of six countries, which of the
following is/are not a participant/ participants?
1.
Bangladesh
2. Cambodia
3. China
4. Myanmar
5. Thailand
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1
only
(b) 2, 3 and 4
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 5
Answer. c
15.
'Basel III Accord' or simply 'Basel III', often seen in the news, seeks to
(a)
develop national strategies for the conservation and sustainable use of
biological diversity
(b) improve banking sector's ability to deal with financial and economic stress
and improve risk management
(c) reduce the greenhouse gas emissions but places a heavier burden on
developed countries
(d) transfer technology from developed Countries to poor countries to enable
them to replace the use of chlorofluorocarbons in refrigeration with harmless
chemicals
Answer. b
16.
Consider the following statements
1. The
winds which blow between 30o N and 60o S
latitudes throughout the year are known as westerlies.
2. The moist air masses that cause winter rains in North-Western region of
India are part of westerlies.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1
only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer. b
17. With
reference to 'Indian Ocean Rim Association for Regional Cooperation (IOR-ARC)',
consider the following statements:
1. It was
established very recently in response to incidents of piracy and accidents of
oil spills.
2. It is an alliance meant for maritime security only.
Which of the statements given above is / are correct?
(a) 1
only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer. d
18. Which
one of the following movements has contributed to a split in the Indian
National Congress resulting in the emergence of 'moderates' and 'extremists'?
(a)
Swadeshi Movement
(b) Quit India Movement
(c) Non-Cooperation Movement
(d) Civil Disobedience Movement
Answer. a
19. In a
particular region in India, the local people train the roots of living trees
into robust bridges across the streams. As the time passes, these bridges
become stronger. These unique 'living root bridges' are found in
(a)
Meghalaya
(b) Himachal Pradesh
(c) Jharkhand
(d) Tamil Nadu
Answer. a
20. Tides
occur in the oceans and seas due to which among the following?
1.
Gravitational force of the Sun
2. Gravitational force of the Moon
3. Centrifugal force of the Earth
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1
only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer. d
21. In
which of the following activities are Indian Remote Sensing (IRS) satellites
used?
1. Assessment of crop productivity
2. Locating groundwater resources
3. Mineral exploration
4. Telecommunications
5. Traffic studies
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1, 2
and 3 only
(b) 4 and 5 only
(c) 1 and 2 only
(d) 1, 2, 3, 4 and 5
Answer. a
22.
Consider the following States
1. Arunachal Pradesh
2. Himachal Pradesh
3. Mizoram
In which of the above States do 'Tropical Wet Evergreen Forests'
occur?
(a) 1
only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer. c
23. The
term 'IndARC', sometimes seen in the news, is the name of
(a) an
indigenously developed radar system inducted into Indian Defence
(b) India's satellite to provide services to the countries of Indian Ocean Rim
(c) a scientific establishment set up by India in Antarctic region
(d) India’s underwater observatory to scientifically study the Arctic region
Answer. d
24. With
reference to 'Forest Carbon Partnership Facility', which of the following
statements is/ are correct?
1. It is
a global partnership of governments, businesses, civil society and indigenous
peoples.
2. It provides financial aid to universities, individual scientists and
institutions involved in scientific forestry research to develop eco-friendly
and climate adaptation technologies for sustainable forest management.
3. It assists the countries in their 'REDD+ (Reducing Emissions from
Deforestation and Forest Degradation+)' efforts by providing them with
financial and technical assistance.
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1
only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer. b
25. Which
one of the following was given classical language status recently?
(a) Odia
(b) Konkani
(c) Bhojpuri
(d) Assamese
Answer. a
26. With
reference to an organization known as ‘Birdlife International’, which of the
following statements is/are correct?
1. It is
a Global Partnership of Conservation Organizations.
2. The concept of ‘biodiversity hotspots’ originated from this organization.
3. It identifies the sites known/referred to as ‘Important Bird and
Biodiversity Areas’.
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1
only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer. c
27. Which
one of the following countries of South-West Asia does not open out to the
Mediterranean Sea?
(a) Syria
(b) Jordan
(c) Lebanon
(d) lsrael
Answer. b
28. In
India, in which one of the following types of forests is teak a dominant tree
species?
(a)
Tropical moist deciduous forest
(b) Tropical rain forest
(c) Tropical thorn scrub forest
(d) Temperate forest with grasslands
Answer. a
29.
'Beijing Declaration and Platform for Action', often seen in the news, is
(a) a
strategy to tackle the regional terrorism, an outcome of a meeting of the
Shanghai Cooperation Organization
(b) a plan of action for sustainable economic growth in the Asia-Pacific
Region, an outcome of the deliberations of the Asia-Pacific Economic Forum
(c) an agenda for women's empowerment, an outcome of a World Conference
convened by the United Nations
(d) a strategy to combat wildlife trafficking, a declaration of the East Asia
Summit
Answer. c
30.
"Each day is more or less the same, the morning is clear and bright with a
sea breeze; as the Sun climbs high in the sky, heat mounts up, dark clouds
form, then rain comes with thunder and lightning. But rain is soon over."
Which of the following regions is described in the above passage?
(a)
Savannah
(b) Equatorial
(c) Monsoon
(d) Mediterranean
Answer. b
31. With
reference to Indian economy, consider the following statements:
1. The
rate of growth of Real Gross Domestic Product has steadily increased in the
last decade.
2. The Gross Domestic Product at market prices (in rupees) has steadily
increased in the last
decade.
Which of
the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer. c
32.
Consider the following statements :
1 The
Legislative Council of a State in India can be larger in size than half of the
Legislative Assembly of that particular State
2. The Governor of a State nominates the Chairman of Legislative Council of
that particular State.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1
only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer. d
33.
"To uphold and protect the Sovereignty, Unity and Integrity of India"
is a provision made in the
(a)
Preamble of the Constitution
(b) Directive Principles of State Policy
(c) Fundamental Rights
(d) Fundamental Duties
Answer. d
34. Which
one of the following is the best description of the term 'ecosystem'?
(a) A
community of organisms interacting with one another.
(b) That part of the Earth which is inhabited by living organisms.
(c) A community of organisms together with the environment in which they live
(d) The flora and fauna of a geographical area
Answer. c
35. The
fundamental object of Panchayati Raj system is to ensure which among the
following?
1.
People's participation in development
2. Political accountability
3. Democratic decentralization
4. Financial mobilization
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1, 2
and 3 only
(b) 2 and 4 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2, 3 and 4
Answer. c
36. With
reference to Indian economy, consider the following
1. Bank
rate
2. Open market operations
3. Public debt
4. Public revenue
Which of the above is/are component/ components of Monetary
Policy?
(a) 1
only
(b) 2, 3 and 4
(c) 1 and 2
(d) 1, 3 and 4
Answer. c
37. With
reference to inflation in India, which of the following statements is correct?
(a)
Controlling the inflation in India is the responsibility of the Government of
India only
(b) The Reserve Bank of India has no role in controlling the inflation
(c) Decreased money circulation helps in controlling the inflation
(d) Increased money circulation helps in controlling the inflation
Answer. c
38.
Consider the following countries
1. China
2. France
3. India
4. Israel
5. Pakistan
Which among the above are Nuclear Weapons States as recognized by
the Treaty on the Non-Proliferation of Nuclear Weapons, commonly known as
Nuclear Non-Proliferation Treaty (NPT)?
(a) 1 and
2 only
(b) 1, 3, 4 and 5 only
(c) 2, 4 and 5 only
(d) 1, 2, 3, 4 and 5
Answer. a
39. The
ideal of Welfare State' in the Indian Constitution is enshrined in its
(a)
Preamble
(b) Directive Principles of State Policy
(c) Fundamental Rights
(d) Seventh Schedule
Answer. b
40. The
substitution of steel for wooden ploughs in agricultural production is an
example of
(a)
labour-augmenting technological progress
(b) capital-augmenting technological progress
(c) capital-reducing technological progress
(d) None of the above
Answer. b
41. There
is a Parliamentary System of Government in India because the
(a) Lok
Sabha is elected directly by the people
(b) Parliament can amend the Constitution
(c) Rajya Sabha cannot be dissolved
(d) Council of Ministers is responsible to the Lok Sabha
Answer. d
42. H1N1 virus is sometimes mentioned in the news with reference to which
one of the following diseases?
(a) AIDS
(b) Bird flu
(c) Dengue
(d) Swine flu
Answer. d
43. With reference to bio-toilets used by the Indian Railways, consider the
following statements:
1.The
decomposition of human waste in the bio-toilets is initiated by a fungal
inoculum.
2. Ammonia and water vapour are the only end products in this decomposition
which are released into the atmosphere.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1
only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer. a
44. The
problem of international liquidity is related to the non-availability of
(a) goods
and services
(b) gold and silver
(c) dollars and other hard currencies
(d) exportable surplus
Answer. c
45. With
reference to 'fuel cells' in which hydrogen-rich fuel and oxygen are used to
generate electricity. Consider the following statements :
1. If
pure hydrogen is used as a fuel, the fuel cell emits heat and water as
by-products.
2. Fuel cells can be used for powering buildings and not for small devices like
laptop computers.
3. Fuel cells produce electricity in the form of Alternating Current (AC).
Which of the statements given above is / are correct?
(a) 1
only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer. a
46.
Kalamkari painting refers to
(a) a
hand-painted cotton textile in South India
(b) a handmade drawing on bamboo handicrafts in North-East India
(c) a block-painted woollen cloth in Western Himalayan region of India
(d) a hand-painted decorative silk cloth in North-Western India
Answer. a
47. Which
one of the following best describes the main objective of 'Seed Village
Concept'?
(a)
Encouraging the farmers to use their own farm seeds and discouraging them to
buy the seeds from others
(b) Involving the farmers for training in quality seed production and thereby
to make available quality seeds to others at appropriate time and affordable
cost
(c) Earmarking some villages exclusively for the production of certified
seeds
(d) Identifying the entrepreneurs in village and providing them technology and
finance to set up seed companies
Answer.b
48. There
has been a persistent deficit budget year after year. Which
of the
following actions can be taken by the government to reduce the deficit?
1.
Reducing revenue expenditure
2. Introducing new welfare schemes
3. Rationalizing subsidies
4. Expanding industries
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 and
3 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 only
(d) 1,2,3 and 4
Answer. a
49. Which
of the following has/have been accorded 'Geographical Indication' status?
1.
Banaras Brocades and Sarees
2. Rajasthani Daal-Bati-Churma
3. Tirupathi Laddu
Select the correct answer using the code given below.
(a)
1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 only 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer. c
50. With
reference to the Indian Renewable Energy Development Agency Limited (IREDA),
which of the following statements is/are correct?
1. It is
a Public Limited Government Company.
2. It is a Non - Banking Financial Company.
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1
only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 or 2
Answer. c
51.
'Pradhan Mantri Jan-Dhan Yojana' has been launched for
(a)
providing housing loan to poor people at cheaper interest rates
(b) promoting women's Self-Help Groups in backward areas
(c) promoting financial inclusion in the country
(d) providing financial help to the marginalized communities
Answer. c
52. With
reference to the Fourteenth Finance Commission, which of the following statements
is/ are correct?
1. It has
increased the share of States in the central divisible pool from 32 percent to
42 percent.
2. It has made recommendations concerning sector-specific grants.
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer. a
53. The
'Fortaleza Declaration', recently in the news, is related to the affairs of
(a) ASEAN
(b) BRICS
(c) OECD
(d) WTO
Answer. b
54. A
decrease in tax to GDP ratio of a country indicates which of the following?
1.
Slowing economic growth rate
2. Less equitable distribution of national income
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1
only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer. b
55. In
the South Atlantic and South-Eastern Pacific regions in tropical latitudes,
cyclone does not originate. What is the reason?
(a) Sea
surface temperatures are low
(b) Inter-Tropical Convergence Zone seldom occurs
(c) Coriolis force is too weak
(d) Absence of land in those regions
Answer. a
56. Which
one of the following pairs of States of India indicates the easternmost and
westernmost State?
(a) Assam
and Rajasthan
(b) Arunachal Pradesh and Rajasthan
(c) Assam and Gujarat
(d) Arunachal Pradesh and Gujarat
Answer. c
57.
Consider the following statements regarding the Directive Principles of State
Policy:
1. The
Principles spell out the socio-economic democracy in the country.
2. The provisions contained in these Principles are not enforceable by any
court.
Which of the statements given above is / are correct?
(a) 1
only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer. c
58. In
the 'Index of Eight Core Industries', which one of the following is given the
highest weight?
(a) Coal
production
(b) Electricity generation
(c) Fertilizer production
(d) Steel production
Answer. b
59. Which
of the following National Parks is unique in being a swamp with floating
vegetation that supports a rich biodiversity?
(a)
Bhitarkanika National Park
(b) Keibul Lamjao National Park
(c) Keoladeo Ghana National Park
(d) Sultanpur National Park
Answer. b
60. Which
of the following statements is/are correct regarding National Innovation
Foundation-India (NIF)?
1. NIF is
an autonomous body of the Department of Science and Technology under the
Central Government.
2. NIF is an initiative to strengthen the highly advanced scientific research
in India's premier scientific institutions in collaboration with highly
advanced foreign scientific institutions.
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1
only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer. a
61. What
can be the impact of excessive / inappropriate use of nitrogenous fertilizers
in agriculture?
1.
Proliferation of nitrogen-fixing microorganisms in soil can occur.
2. Increase in the acidity of soil can take place.
3. Leaching of nitrate to the ground-water can occur.
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 and
3 only
(b) 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer. c
62. With
reference to the International Union for Conservation of Nature and Natural
Resources (IUCN) and the Convention on International Trade in Endangered
Species of Wild Fauna and Flora (CITES), which of the following statements
is/are correct?
1. IUCN
is an organ of the United Nations and CITES is an international agreement
between governments.
2. IUCN runs thousands of field projects around the world to better manage
natural environments.
3. CITES is legally binding on the States that have joined it, but this
Convention does not take the place of national laws.
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1
only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer. b
63. The
Fair and Remunerative Price (FRP) of sugarcane is approved by the
(a)
Cabinet Committee on Economic Affairs
(b) Commission for Agricultural Costs and Prices
(c) Directorate of Marketing and Inspection, Ministry of Agriculture
(d) Agricultural Produce Market Committee
Answer. a
64. What
explains the eastward flow of the equatorial counter-current?
(a) The
Earth's rotation on its axis
(b) Convergence of the two equatorial currents
(c) Difference in salinity of water
(d) Occurrence of the belt of calm near the equator
Answer. a
65.
Consider the following pairs:
Place of
Pilgrimage Location
1.
Srisailam : Nallamala Hills
2. Omkareshwar : Satmala Hills
3. Pushkar :
Mahadeo Hills
Which of the above pairs is/are correctly matched?
(a) 1
only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer. a
66. With
reference to Rowlatt Satyagraha, which of the following statements is/ are
correct?
1. The
Rowlatt Act was based on the recommendations of the 'Sedition Committee'.
2. In Rowlatt Satyagraha, Gandhiji tried to utilize the Home Rule League.
3. Demonstrations against the arrival of Simon Commission coincided with
Rowlatt Satyagraha.
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1
only
(b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer. b
67. Among
the following, which were frequently mentioned in the news for the outbreak of
Ebola virus recently?
(a) Syria
and Jordan
(b) Guinea, Sierra Leone and Liberia
(c) Philippines and Papua New Guinea
(d) Jamaica, Haiti and Surinam
Answer. b
68. With
reference to 'fly ash' produced by the power plants using coal as fuel, which
of the following statements is/are correct?
1. Fly
ash can be used in the production of bricks for building construction.
2. Fly ash can be used as a replacement for some of the Portland cement
concrete.
3. Fly ash is made up of silicon dioxide and calcium oxide only, and does not
contain any toxic elements.
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 and
2
(b) 2 only
(c) 1 and 3
(d) 3 only
Answer. a
69. With
reference to 'dugong', a mammal found in India, which of the following
statements is/an; correct?
1. It is
a herbivorous marine animal.
2. It is found along the entire coast of India.
3. It is given legal protection under Schedule I of the Wildlife (Protection)
Act, 1972.
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 and
2
(b) 2 only
(c) 1 and 3
(d) 3 only
Answer. c
70. Who
of the following was/were economic critic/ critics of colonialism in India?
1.
Dadabhai Naoroji
2. G. Subramania Iyer
3. R. C. Dutt
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1
only
(b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer. d
71. Which
one of the following issues the 'Global Economic Prospects' report
periodically?
(a) The
Asian Development Bank
(b) The European Bank for Reconstruction and Development
(c) The US Federal Reserve Bank
(d) The World Bank
Answer. d
72. When
the Reserve Bank of India reduces the Statutory Liquidity Ratio by 50 basis
points, which of the following is likely to happen?
(a)
India's GDP growth rate increases drastically
(b) Foreign Institutional Investors may bring more capital into our country
(c) Scheduled Commercial Banks may cut their lending rates
(d) It may drastically reduce the liquidity to the banking system
Answer. c
73. With
reference to the use of nano-technology in health sector, which of the
following statements is/are correct?
1.
Targeted drug delivery is made possible by nanotechnology.
2. Nanotechnology can largely contribute to gene therapy.
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1
only
(b) 2 Only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer. c
74. In
India, markets in agricultural products are regulated under the
(a)
Essential Commodities Act, 1955
(b) Agricultural Produce Market Committee Act enacted by States
(c) Agricultural Produce (Grading and Marking) Act, 1937
(d) Food Products Order, 1956 and Meat and Food Products Order, 1973
Answer. b
75. Which
one of the following is the national aquatic animal of India?
(a)
Saltwater crocodile
(b) Olive ridley turtle
(c) Gangetic dolphin
(d) Gharial
Answer. c
76. With
reference to Congress Socialist Party, consider the following statements:
1. It
advocated the boycott of British goods and evasion of taxes.
2. It wanted to establish the dictatorship of proletariat.
3. It advocated separate electorate for minorities and oppressed classes.
Which of the statements given above is / are correct?
(a) 1 and
2 only
(b) 3 only
(c) 1, 2 and 3
(d) None
Answer. d
77.
Consider the following statements:
1. The
Rajya Sabha has no power either to reject or to amend a Money Bill.
2. The Rajya Sabha cannot vote on the Demands for Grants.
3. The Rajya Sabha cannot discuss the Annual Financial Statement.
Which of the statements given above is / are correct?
(a) 1
only
(b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer. b
78. The
Government of India Act of 1919 clearly defined
(a) the
separation of power between the judiciary and the legislature
(b) the jurisdiction of the central and provincial governments
(c) the powers of the Secretary of State for India and the Viceroy
(d) None of the above
Answer. b
79. Which
of the following brings out the 'Consumer Price Index Number for Industrial
Workers'?
(a) The
Reserve Bank of India
(b) The Department of Economic Affairs
(c) The Labour Bureau
(d) The Department of Personnel and Training
Answer. c
80. In
the context of modern scientific research, consider the following statements
about 'IceCube', a particle detector located at South Pole, which was recently
in the news:
1. It is
the world's largest neutrino detector, encompassing a cubic kilometre of ice.
2. It is a powerful telescope to search for dark matter.
3. It is buried deep in the ice.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1
only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer. d
81. The
terms 'Agreement on Agriculture', 'Agreement on the Application of Sanitary and
Phytosanitary Measures' and 'Peace Clause' appear in the news frequently in the
context of the affairs of the
(a) Food
and Agriculture Organization
(b) United Nations Framework Conference on Climate Change
(c) World Trade Organization
(d) United Nations Environment Programme
Answer. c
82. With
reference to 'Near Field Communication (NFC) Technology', which of the
following statements is/are correct?
1. It is
a contactless communication technology that uses electromagnetic radio fieJds.
2. NFC is designed for use by devices which can be at a distance of even a
metre from each other
3. NFC can use encryption when sending sensitive information.
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 and
2 only
(b) 3 Only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer. c
83. The
area known as 'Golan Heights' sometimes appears in the news in the context of
the events related to
(a)
Central Asia
(b) Middle East
(c) South-East Asia
(d) Central Africa
Answer. b
84.
Convertibility of rupee implies
(a) being
able to convert rupee notes into gold
(b) allowing the value of rupee to be fixed by market forces
(c) freely permitting the conversion of rupee to other currencies and vice
versa
(d) developing an international market for currencies in India
Answer. c
85.
Consider the following pairs:
Medieval
Indian State Present Region
1.
Champaka :
Central India
2. Durgara :
Jammu
3. Kuluta
: Malabar
Which of the above pairs is / are correctly matched?
(a) 1 and
2
(b) 2 only
(c) 1 and 3
(d) 1 and 3 Only
Answer. b
86. Consider
the following rivers:
1.
Vamsadhara
2. Indravati
3. Pranahita
4. Pennar
Which of the above are tributaries of Godavari?
(a) 1, 2
and 3
(b) 2, 3 and 4
(c) 1, 2 and4
(d) 2 and 3 only
Answer. d
87. When
a bill is referred to a joint sitting of both the Houses of the Parliament, it
has to be passed by
(a) a
simple majority of members present and voting
(b) three-fourths majority of members present and voting
(c) two-thirds majority of the Houses
(d) absolute majority of the Houses
Answer. a
88. Which
one of the following regions of India has a combination of mangrove forest,
evergreen forest and deciduous forest?
(a) North
Coastal Andhra Pradesh
(b) South-West Bengal
(c) Southern Saurashtra
(d) Andaman and Nicobar Islands
Answer. d
89. Which
of the following kingdoms were associated with the life of the Buddha?
1. Avanti
2. Gandhara
3. Kosala
4. Magadha
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1, 2
and 3
(b) 2 and 3 only
(c) 1, 3 and 4
(d) 3 and 4 only
Answer. d
90. Which
one of the following is associated with the issue of control and phasing out of
the use of ozone-depleting substances?
(a)
Bretton Woods Conference
(b) Montreal Protocol
(c) Kyoto Protocol
(d) Nagoya Protocol
Answer. b
91.
Consider the following:
The arrival of Babur into India led to the
1.
introduction of gunpowder in the subcontinent
2. introduction of the arch and dome in the region's architecture
3. establishment of Timurid dynasty in the region
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 and
2 only
(b) 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer. c
92. The
Government of India has established NITI Aayog to replace the
(a) Human
Rights Commission
(b) Finance Commission
(c) Law Commission
(d) Planning Commission
Answer. d
93. What
is Rio+20 Conference, often mentioned in the news?
(a) It is
the United Nations Conference on Sustainable Development
(b) It is a Ministerial Meeting of the World Trade Organization
(c) It is a Conference of the Inter-governmental Panel on Climate Change
(d) It is a Conference of the Member Countries of the Convention on Biological
Diversity
Answer. a
94.
Consider the following statements
1. The
Executive Power of the Union of India is vested in the Prime Minister.
2. The Prime Minister is the ex officio Chairman of the Civil Services Board.
Which of the statements given above is / are correct?
(a) 1
only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer. d
95. The
term 'Goldilocks Zone' is often seen in the news in the context of
(a) the
limits of habitable zone above the surface of the Earth
(b) regions inside the Earth where shale gas is available
(c) search for the Earth-like planets in outer space
(d) search for meteorites containing precious metals
Answer. c
96. Who
of the following organized a march on the Tanjore coast to break the Salt Law
in April 1930?
(a) V. O.
Chidambaram Pillai
(b) C. Rajagopalachari
(c) K. Kamaraj
(d) Annie Besant
Answer. b
97. Who
of the following founded a new city on the south bank of a tributary to river
Krishna and undertook to rule his new kingdom as the agent of a deity to whom
all the land south of the river Krishna was supposed to belong?
(a)
Amoghavarsha I
(b) Ballala II
(c) Harihara I
(d) Prataparudra II
Answer. c
98.
Consider the following statements
1. The
first woman President of the Indian National Congress was Sarojini Naidu.
2. The first Muslim President of the Indian National Congress was Badruddin
Tyabji.
Which of the statements given above is / are correct?
(a) 1
only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer. b
99. Which
of the following statements regarding 'Green Climate Fund' is/are correct?
1. It is
intended to assist the developing countries in adaptation and mitigation
practices to counter climate change.
2. It is founded under the aegis of UNEP, OECD, Asian Development Bank and
World Bank.
Select the correct answer using the code given beiow.
(a) 1
only
(b) 2 OnlY
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer. a
100.
Indira Gandhi Prize for Peace, Disarmament and Development for 2014 was given
to which one of the following?
(a)
Bhabha Atomic Research Centre
(b) Indian Institute of Science
(c) Indian Space Research Organization
(d) Tata Institute of Fundamental research
Answer. c


Professor Sunny Kapoor is one of my favourite teacher. He teaches boring and difficult subjects very nicely.