UPSC Prelims 2014 GS Paper 1 with Answer Key
. UPSC
Prelims 2014 GS Paper 1 with Answer Key:
1. The
Partition of Bengal made by Lord Curzon in 1905 lasted until
(a) the First World War when Indian troops were needed by the British and the
partition was ended.
(b) King George V abrogated Curzon's Act at the Royal Darbar in Delhi in 1911
(c) Gandhiji launched his Civil Disobedience Movement
(d) the Partition of India, in 1947 when East Bengal became East Pakistan
Answer. B
2.
The 1929 Session of Indian, National Congress is of significance in the history
of the Freedom Movement because the
(a) attainmentof Self-Government was declared as the objective of the Congress
(b) attainment of Poorna Swaraj Was adopted as the goal of the Congress
(c) Non-Cooperation Movement was launched
(d) decision to participate in the Round Table Conference in London was taken
Answer. B
3. With reference to the famous Sattriya dance, consider the following
statements :
1. Sattriya is a combination of music, dance and drama.
2. It is a centuries-old living tradition of Vaishnavites of Assam.
3. It is based on classical Ragas and Talas of devotional songs composed by
Tulsidas, Kabir and Mirabai.
Which of the statements given above is /are correct?
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer.B
4. Chaitra 1 of the national calendar based on the Saka Era corresponds to
which one of the following dates of the Gregorian calendar in a normal year of
365 days?
(a) 22 March (or 21st March)
(b) 15th May (or 16th May)
(c) 31st March (or 30th March)
(d) 21st April (or 20th April
Answer. A
5. With
reference to the Indian history of art and culture, consider the following
pairs:
Famous work of sculpture
Site
1. A grand image of Buddha's Mahaparinirvana with numerous celestial musicians
above and the sorrowful figures of his followers below : Ajanta
2. A huge image of Varaha Avatar (boar incarnation) of Vishnu, as he rescues
Goddess Earth from the deep and chaotic waters, sculpted on rock : Mount Abu
3. "Arjuna's Penance" /"Descent of Ganga" sculpted on the
surface of huge boulders : Mamallapuram
Which of the pairs given above is/ are correctly matched?
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only,
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer. C
6. The Ghadr (Ghadar) was a
(a) revolutionary association of Indians with headquarters at San Francisco.
(b) nationalist organization operating from Singapore
(c) militant organization with headquarters at Berlin
(d) communist movement for India's freedom with head-quarters at Tashkent
Answer. A
7. With reference to India's culture and tradition, what is 'Kalaripayattu'?
(a) It is an ancient Bhakti cult of Shaivism still prevalent in some parts of
South India
(b) It is an ancient style bronze and brasswork still found in southern part of
Coromandel area
(c) It is an ancient form of dance-drama and a living tradition in the northern
part of Malabar
(d) It is an ancient martial art and a living tradition in some parts of South
India
Answer. D
8. Consider the following pairs :
1. Garba : Gujarat
2. Mohiniattam : Odisha
3. Yakshagana : Karnataka
Which of the pairs given above is/are correctly matched?
(a) 1
only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer. C
9. With reference to Buddhist history, tradition and culture in India,
consider the following pairs :
Famous shrine
Location
1. Tabo monastery and temple complex : Spiti Valley
2. Lhotsava Lhakhang temple, Nako : Zanskar
Valley
3. Alchi temple
complex
: Ladakh
Which of the pairs given above is/are correctly matched?
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer.C
10.
Consider the followingstatements:
1. 'Bijak' is a composition of the teachings of Saint Dadu Dayal.
2. The Philosophy of Pushti Marg was propounded by Madhvacharya.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer. D
11. A
community of people called Manganiyars is well-known for their
(a) martial arts in North-East India
(b) musical tradition in North-West India
(c) classical vocal music in South India
(d) pietra dura tradition in Central India
Answer. B
12. What
was/were the object/objects of Queen Victoria's Proclamation (1858)?
1. To disclaim any intention to annex Indian States
2. To place the Indian administration under the British Crown
3. To regulate East India Company's trade with India
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 and 2 only
(b) 2 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer. A
13. Ibadat
Khana at Fatehpur Sikri was
(a) the
mosque for the use of Royal Family
(b) Akbar's private chamber prayer
(c) the hall in which Akbar held discussions with scholars of various
religions.
(d) the room in which the nobles belonging to different religions gathered to
discuss religious affairs
Answer. C
14. In
the context of food and nutritional security of India, enhancing the 'Seed
Replacement Rates' of various crops helps in achieving the food production
targets of the future. But what is/are the constraint/ constraints in its wider
/ greater implementation?
1. There is no National Seeds Policy in place.
2. There is no participation of private sector seed companies in the supply of
quality seeds of vegetables and planting materials of horticultural crops.
3. There is a demand-supply gap regarding quality seeds in case of low value
and high volume crops.
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 and 2
(b) 3 only
(c) 2 and 3
(d) None
Answer. B
15. With
reference to 'Eco-Sensitive Zones', which of the following
statements
is/are correct?
1. Eco-Sensitive Zones are the areas that are declared under the Wildlife
(Protection) Act, 1972 .
2. The purpose of the declaration of Eco-Sensitive Zones is to prohibit all
kinds of human activities, in those zones except agriculture.
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer. D
16.
Consider the following statements:
1. Animal Welfare Board of India is established under the Environment
(Protection) Act, 1986.
2. National Tiger Conservation Authority is a statutory body.
3. National Ganga River Basin Authority is chaired by the Prime Minister.
Which of the statements given above is/ are correct?
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 2 only
(d) 1, 2 and 3
Answer. B
17.
Consider the following pairs :
Vitamin
Deficiency
disease
1.
Vitamin C Scurvy
2. Vitamin D Rickets
3. Vitamin E Night blindness
Which of the pairs given above is/are correctly matched?
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 1, 2 and 3
(d) None
Answer. A
18. There
is some concern regarding the nanoparticles of some chemical elements that are
used by the industry in the manufacture of various products. Why?
1. They can accumulate in the environment, and contaminate water and soil.
2. They can enter the food chains.
3. They can trigger the production of free radicals.
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer.
19. Which of the following organizations brings out the publication known as
'World Economic Outlook'?
(a) The International Monetary Fund
(b) The United Nations Development Programme
(c) The World Economic Forum
(d) The World Bank
Answer. A
20. With
reference to Union Budget, which of the following, is/are covered under
Non-Plan Expenditure?
1. Defence -expenditure
2. Interest payments
3. Salaries and pensions
4. Subsidiess,
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 only
(b) 2 nd 3 only
(c) 1, 2, 3 and 4
(d) None
Answer. C
21. Which
of the following have coral reefs?
1. Andaman and Nicobar Islands
2. Gulf of Kachchh
3. Gulf of Mannar
4. Sunderbans
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1, 2 and 3 only
(b) 2 and 4 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2, 3 and 4
Answer. A
22. In
India, the problem of soil erosion is associated with which of the following?
1.Terrace cultivation
2. Deforestation
3. Tropical climate'
Select the correct answer using the code given below.
(a) I and 2 only
(b) 2 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer. B
23. The seasonal reversal of winds is the typical characteristic of
(a) Equatorial climate
(b) Mediterranean climate
(e) Monsoon climate
(d) All of the above climates
Answer. C
24. With reference to the cultural history of India, the term 'Panchayatan'
refers to
(a) an assembly of village elders
(b) a religious sect
(c) a style of temple construction
(d) an administrative functionary
Answer. C
25. Consider the following rivers:
1. Barak
2. Lohit
3. Subansiri
Which of the above flows / flow through Arunachal Pradesh?
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer. B
26.
Consider the following pairs :
Wetlands
Confluence of rivers
1. Harike Wetlands
: Confluence of
Beas and Satluj/Sutlej
2. Keoladeo Ghana National Park :Confluence of Banas and
Chambal
3. Kolleru
Lake
:Confluence of Musi and
Krishna
Which of
the above pairs is/are correctly matched?
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(e) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer. A
27. Which one of the following pairs does not form part of the six systems
of Indian Philosophy?
(a) Mimamsa and Vedanta
(b) Nyaya and Vaisheshika
(e) Lokayata and Kapalika
(d) Sankhya and Yoga
Answer. C
28.
Consider the following pairs :
Hills
Region
1. Cardamom Hills
Coromandel Coast
2. Kaimur Hills
Konkan Coast
3. Mahadeo Hills
Central
India
4. Mikir Hills
North-East
India
Which of the above pairs are correctly matched?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(e) 3 and 4
(d) 2 and 4
Answer. C
29. Which one of the following Schedules of the Constitution of India
contains provisions regarding anti-defection?
(a) Second Schedule
(b) Fifth Schedule
(e) Eighth Schedule
(d) Tenth Schedule
Answer. D
30. The most important strategy for the conservation of biodiversity
together with traditional human life is the establishment of
(a) biosphere reserves
(b) botanical gardens
(e) national parks
(d) wildlife sanctuaries
Answer. A
31. Turkey is located between
(a) Black Sea and Caspian Sea
(b) Black Sea and Mediterranean Sea
(e) Gulf of Suez and Mediterranean Sea
(d) Gulf of Aqaba and Dead Sea
Answer. B
32. What
is the correct sequence of occurrence of the following cities in South-East
Asia as one proceeds from south to north?
1. Bangkok
2. Hanoi
3. Jakarta
4. Singapore
Select the correct answer using the code given below.
(a) 4-2-1-3
(b) 3-2-4-1
(c) 3-4-1-2
(d) 4-3-2-1
Answer. C
33. The
scientific view is that the increase in global temperature should not exceed 2
°C above pre-industrial level. If the global temperature increases beyond 3 °C
above the pre-industrial level, what can be its possible impact/impacts on the
world?
1. Terrestrial biosphere tends toward a net carbon source
2. Widespread coral mortality will occur.
3. All the global wetlands will permanently disappear.
4.Cultivation of cereals will not be possible anywhere in the world.
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 2, 3 and 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4
Answer.*
34. The national motto of India, 'Satyameva Jayate' inscribed below the
Emblem of India is taken from
(a) Katha Upanishad
(b) Chandogya Upanishad
(c) Aitareya Upanishad
(d) Mundaka Upanishad
Answer. D
35. In
the Constitution of India, promotion of international peace and security is
included in the
(a) Preamble to the Constitution
(b) Directive Principles of State Policy
(c) Fundamental Duties
(d) Ninth Schedule
Answer. B
36. What
are the benefits of implementing the 'Integrated Watershed Development
Programme'?
1. Prevention of soil runoff
2. Linking the country's perennial rivers with seasonal rivers
3. Rainwater harvesting and recharge of groundwater table
4. Regeneration of natural vegetation
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 and
2 only
(b) 2, 3 and 4 only
(c) 1, 3 and 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4
Answer. C
37. Which of the following are associated with 'Planning' in India?
1. The Finance Commission
2. The National Development Council
3. The Union Ministry of Rural Development
4. The Union Ministry of Urban Development
5. The Parliament
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1, 2 and 5 only
(b) 1, 3 and 4 only
(c) 2 and 5 only
(d) 1, 2, 3, 4 and 5
Answer. C
38. Which of the following is / are the function/functions of the Cabinet
Secretariat?
1. Preparation of agenda for Cabinet Meetings
2. Secretarial assistance to Cabinet Committees
3. Allocation of financial resources to the Ministries
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 2 only
(d) 1, 2 and 3
Answer. C
39. Consider the following statements : A Constitutional Government is one
which
1. places effective restrictions on individual liberty in the interest of State
Authority
2. places effective restrictions on the Authority of the State in the interest
of individual liberty
Which of the statements given above is / are correct?
(a) 1 only
(b) 2
only.
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer.*
The
Constitution places effective restrictions on individual liberty in the
interest of State Authority
and Also it is the Constitution only which places effective restrictions on the
Authority of the State in the interest of individual liberty.
40. Which
of the following are the discretionary powers given to the Governor of a State?
1. Sending a report to the President of India for imposing the President's rule
2. Appointing the Ministers
3. Reserving certain bills passed by the State Legislature for consideration of
the President of India
4. Making the rules to conduct the business of the State Government
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 and 2 only
(b) 1 and 3 only
(c) 2, 3 and 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4
Answer. B
41. In medieval India, the designations 'Mahattara' and 'Pattakila' were
used for
(a) military officers
(b) village headmen
(e) specialists in Vedic rituals
(d) chiefs of craft guilds
Answer. B
42. Lichens, which are capable of initiating ecological suecession even on a
bare rock, are actually a symbiotic association of
(a) algae and bacteria
(b) algae and fungi
(c) bacteria and fungi
(d) fungi and mosses
Answer. B
43. If you travel through the Himalayas, you are likely to see which of the
following plants naturally growing there?
1. Oak
2. Rhododendron
3. Sandalwood
Select the correct answer using the code given below
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer.A
44. Which of the following are some important pollutants released by steel
industry in India?
1. Oxides
of sulphur
2. Oxides of nitrogen
3. Carbon monoxide
4. Carbon dioxide
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1, 3 and 4 only
(b) 2 and 3 only
(e) 1 and 4 only
(d) 1,2, 3 and 4
Answer. D
45. Which
of the following Kingdoms were associated With the life of the Buddha?
1. Avanti
2. Gandhara
3. Kosala
4. Magadha
Select the correct nswer using the code given below.
(a) 1, 2 and 3
(b) 2 and 4
(c) 3 and 4 only
(a) 1, 3 and 4
Answer.C
46. Every year, a monthlong ecologically important campaign/festival is held
during which certain communities/ tribes plant saplings of fruit-bearing trees.
Which of the following are such communities/tribes?
(a) Bhutia and Lepcha
(b) Gond and Korku
(c) lrula and Toda
(d) Sahariya and Agariya
Answer. B
47. The
sales tax you pay while purchasing a toothpaste is a
(a) tax imposed by the Central Government
(b) tax imposed by the Central Government but collected by the State Government
(c) tax imposed by the State Government but collected by the Central Government
(d) tax imposed and collected by the State Government
Answer. D
48. What does venture capital mean?
(a) A short-term capital provided to industries
(b) A long-term start-up capital provided to new entrepreneurs
(c) Funds provided to industries at times of incurring losses
(d) Funds provided for replacement and renovation of industries
Answer. B
49. The
main objective of the 12th Five-Year Plan is
(a) inclusive growth and poverty reductions
(b) inclusive and sustainable growth
(c) sustainable and inclusive growth to reduce unemployment
(d) faster, sustainable and more inclusive growth.
Answer. D
50. With
reference to Balance of Payments, which of the following constitutes/constitute
the Current Account?
1. Balance of trade
2. Foreign assets
3. Balance of invisibles
4. Special Drawing Rights
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 only
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 4
Answer. C
51. The terms 'Marginal Standing Facility Rate' and 'Net Demand and Time
Liabilities', sometimes appearing in news, are used in relation to
(a) banking operations
(b) communication networking
(e) military strategies
(d) supply and demand of agricultural products
Answer. A
52. What
is/are the facility/facilities the beneficiaries can get from the services of
Business Correspondent (Bank Saathi) in branchless areas?
1. It enables the beneficiaries to draw their subsidies and social security
benefits in their villages.
2. It enables the beneficiaries in the rural areas to make deposits and
withdrawals.
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer. C
53. In
the context of Indian economy; which of the following is/are the
purpose/purposes of 'Statutory Reserve Requirements'?
1. To
enable the Central Bank to control the amount of advances the banks can create
2. To make the people's deposits with banks safe and liquid
3. To prevent the commercial banks from making excessive profits
4. To force the banks to have sufficient vault cash to meet their day-to-day
requirements
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2, 3 and 4
Answer.D
54. Recently, a series of uprisings of people referred to as 'Arab Spring'
originally started from
(a) Egypt
(b) Lebanono
(c) Syria
(d) Tunisia
Answer. D
55.
Consider the following countries :
1. Denmark
2. Japan
3. Russian Federation
4. United Kingdom
5. United States of America
Which of the above are the members of the 'Arctic Council '?
(a) 1, 2 and 3
(b) 2, 3 and 4
(c) 1, 4 and 5
(d) 1, 3 and 5
Answer. D
56.
Consider the following pairs :
Region often in news Country
1. Chechnya
: Russian Federation
2. Darfur
: Mali
3. Swat Valley :
Iraq
Which of the above pairs is/are correctly matched?
(a) 1 only'
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer. A
57. Which
reference to Agni-IV Missile, which of the following statements is/are correct?
1. It is a surface-to-surface missile.
2. It is fuelled by liquid propellant only.
3. It can deliver one-tonne nuclear warheads about 7500 km away.
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer. A
58. With
reference to two non-conventional energy sources called
'coalbed
methane' and 'shale gas', consider the following 'statements:
1. Coalbed methane is the pure methane gas extracted from coal seams, while
shale gas is a mixture of propane and butane
only that can be extracted from fine-grained sedimentary rocks.
2. In India abundant coalbed methane sources exist, but so far no shale gas
sources have been found.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer. D
59. With
reference to 'Changpa' community of India, consider the
following
statement :
1. They live mainly in the State of Uttarakhand.
2. They rear the Pashmina goats that yield a fine wool.
3. They are kept in the category of Scheduled Tribes.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer. B
60. In
India, cluster bean (Guar) is traditionally used as a vegetable or animal feed,
but recently the cultivation of this has assumed significance. Which one of the
following statements is correct in this context?
(a) The oil extracted from seeds is used in the manufacture of biodegradable
plastics
(b) The gum made from its seeds is used in the extraction of shale gas
(c) The leaf extract of this plant has the properties of anti-histamines
(d) It is a source of high quality biodiesel
Answer. B
61. If
the interest rate is decreased in an economy, it will
(a) decrease the consumption expenditure in the economy
(b) increase the tax collection of the Government
(c) increase the investment expenditure in the economy
(d) increase the total savings in the economy
Answer.C
62. Consider the following statements :
1. The President shall make rules for the more convenient transaction of the
business of the Government of India, and for the allocation among Ministers of
the said business.
2. All executive actions of the Government of India shall be expressed to be
taken in the name of the Prime Minister.
Which of the statements given above is / are correct?
(a) 1
only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer. A
63.
Consider the following statements regarding a No-Confidence Motion in India:
1. There is no mention of a No-Confidence Motion in the Constitution of India.
2. A Motion of No-Confidence can be introduced in the Lok Sabha only.
Which of the statements given above is / are correct?
(a) 1
only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer. C
64. With
reference to Neem tree, consider the following statements:
1.Neem oil can be used as a pesticide to control the proliferation of some
species of insects and mites.
2. Neem seeds are used in the manufacture of biofuels and hospital detergents.
3. Neem oil has applications in pharmaceutical industry.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer.D
65. Which one of the. following is the process involved in photosynthesis?
(a) Potential energy is released to form free energy
(b) Free energy is converted into potential energy and stored
(c) Food is oxidized to release carbon dioxide and water
(d) Oxygen is taken, and carbon dioxide and water vapour are given out
Answer. B
66. In
addition to fingerprint scanning, which of the following can be used in the
biometric identification of a person?
1. Iris scanning
2. Retinal scanning
3. Voice recognition
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer. D
67. Which
of the following statements is / are correct regarding vegetative propagation
of plants?
1. Vegetative propagation produces clonal population.
2. Vegetative propagation helps in eliminating the virus.
3. Vegetative propagation can be practiced most of the year.
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer. D
68. Which
of the following pair is/are correctly matched?
Spacecraft
Purpose
1. Cassini-Huygens :
Orbiting the Venus and transmitting data to the Earth
2. Messenger
: Mapping and investigating the Mercury
3. Voyager 1 and 2 :
Exploring the outer solar system
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer. B
69.
Consider the following pairs :
Region
Well-known for the production of
1. Kinnaur : Areca nut
2. Mewat : Mango
3. Coromandel : Soya bean
Which of the above pairs is/are correctly matched?
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 1, 2 and 3
(d) None
Answer. D
70. Which of the following is/are the example/examples of chemical change?
1. Crystallization of sodium chloride
2. Melting of ice
3. Souring of milk
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 1, 2 and 3
(d) None
Answer. B
71. The power of the Supreme Court of India to decide disputes between the
Centre and the States falls under its
(a) advisory jurisdiction
(b) appellate jurisdiction.
(c) original jurisdiction
(d) writ jurisdiction
Answer. C
72. Consider the following techniques/phenomena:
1. Budding and grafting in fruit plants
2. Cytoplasmic male sterility
3. Gene silencing
Which of the above is/are used to create transgenic crops?
(a) 1 only
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) None
Answer. B
73. Consider the following statements :
1. Maize can be used for the production of starch.
2. Oil extracted from maize can be a feedstock for biodiesel.
3. Alcoholic beverages can be produced by using maize.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only.
(b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer. D
74. Among the following organisms, which one does not belong to the class of
other three?
(a) Crab
(b) Mite
(c) Scorpion
(d) Spider
Answer. A
75. The power to increase the number of judges in the Supreme Court of India
is vested in
(a) the President of India
(b) the Parliament
(c) the Chief Justice of India
(el) the Law Commission
Answer. B
76. Consider the following towns of India :
1. Bhadrachalam
2. Chanderi
3. Kancheepuram
4. Kamal
Which of the above are famous for the production of traditional sarees /
fabric?
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1, 2 and 3
(d) 1, 3 and 4
Answer. B
77.
Consider the following pairs :
National Highway Cities connected
1. NH 4 :
Chennai and Hyderabad
2. NH 6 : Mumbai
and Kolkata
3. NH 15 : Ahmedabad
and Jodhpur
Which of the above pairs is/are correctly matched?
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 1, 2 and 3
(d) None
Answer. D
78. Consider the following international agreements:
1. The International Treaty on Plant Genetic Resources for Food and Agriculture
2. The United Nations Convention to Combat Desertification
3. The World Heritage Convention
Which of the above has / have a bearing on the biodiversity?
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only,
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2. and 3
Answer. D
79. consider the following statements regarding 'Earth Hour' :
1. It is an initiative of UNEP and UNESCO.
2. It is a movement in which the participants switch off the lights for one
hour on a certain day every year.
3. It is a movement to raise the awareness about the climate change and the
need to save the planet.
Which of the statements given above is / are correct?
(a) 1 and 3 only
(b) 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer. C
80. Which one of the following is the correct sequence of a food chain?
(a) Diatoms-Crustaceans-Herrings
(b) Crustaceans-Diatoms-Herrings
(c) Diatoms-Herrings-Crustaceans
(d) Crustaceans-Herrings-Diatoms
Answer. A
81. What
are the significances of a practical approach to sugarcane production known as
'Sustainable Sugarcane Initiative'?
1. Seed cost is very low in this compared to the conventional method of
cultivation.
2. Drip irrigation can be practiced very effectively in this.
3. There is no application of chemical/ inorganic fertilizers at all in this.
4. The scope for intercropping is more in this compared to the conventional
method of cultivation.
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 and 3 only
(b) 1, 2 and 4 only
(c) 2, 3 and 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4
Answer. B
82. If a wetland of international importance is brought under the 'Montreux
Record', what does it imply?
(a) Changes in ecological character have occurred, are occurring or are likely
to occur in the wetland as a result of human interference.
(b) The country in which the wetland is located should enact a law to prohibit
any human activity within five kilo metres from the edge of the wetland
(c) The survival of the wetland depends on the cultural practices and
traditions of certain communities living in its vicinity and therefore the
cultural diversity therein should not be destroyed
(d) It is given the status of 'World Heritage Site'
Answer. A
83. Which one of the following pairs of islands is separated from each other
by the 'Ten Degree Channel'?
(a) Andaman and Nicobar
(b) Nicobar and Sumatra
(c) Maldives and Lakshadweep
(d) Sumatra and Java
Answer. A
84. Consider the following pairs :
Programme/ Project
Ministry
1.
Drought-Prone Area Programme :
Ministry of Agriculture
2. Desert Development Programme
: Ministry of Environment and Forests
3. National Watershed Development : Ministry of
Rural Development
Project for Rainfed Areas
Which of the above pairs
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 1, 2 and 3
(d) None
Answer. D
85. With reference to Bombay Natural History Society (BNHS), consider the
following statements :
1. It is an autonomous organization under the Ministry of Environment and
Forests.
2. It strives to conserve nature through action-based research, education and
public awareness.
3. It organizes and conducts nature trails and camps for the general public.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 and 3 only
(b) 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer. C
86. With reference to 'Global Environment Facility', which of the following
statements is/are correct?
(a) It serves as financial mechanism for 'Convention on Biological Diversity'
and 'United Nations Framework Convention on Climate Change'
(b) It undertakes scientific research on environmental issues at global level
(c) It is an agency under OECD to facilitate the transfer of technology and
funds to underdeveloped countries with specific aim to protect their
environment.
(d) Both (a) and (b)
Answer. A
87. With reference to technologies for solar power production,
consider the following statemenrs:
1.'Photovoltaics' is a technology that generates electricity by direct
conversion of light into electricity, while 'Solar Thermal' is a technology
that utilizes the Sun's rays to generate heat which is further used in
electricity generation process.
2. Photovoltaics generates Alternating Current (AC), while Solar Thermal
generates Direct Current (DC).
3. India has manufacturing base for Solar Thermal technology, but not for
Photovoltaics.
Which of the statements given above is / are correct?
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1, 2 and 3
(d) None
Answer. A
88. Consider the following languages :
1. Gujatati
2. Kannada
3. Telugu
Which of the above has/have been declared as 'Classical Language / Languages'
by the Government?
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer. C
89. Consider the following pairs
1. Dampa Tiger Reserve : Mizoram
2. Gumti Wildlife Sanctuary : Sikkim
3. Saramati Peak : Nagaland
Which of the above pairs is /are correctly matched?
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer. C
90. With reference to a conservation organization called Wetlands
International', which of the following statements is/are correct?
1. It is an intergovernmental organization formed by the countries which are
signatories to Ramsar Convention.
2. It works at the field level to develop and mobilize knowledge, and use the
practical experience to advocate for better policies.
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer. B
91. With reference to a grouping of countries known as BRICS, consider the
following statements:
1. The First Summit of BRICS was held in Rio de Janeiro in 2009.
2. South Africa was the last to join the BRICS grouping.
Which of the statements given above is / are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer. B
92.
Consider the following diseases
1. Diphtheria
2. Chickenpox
3. Smallpox
Which of the above diseases has/have been eradicated in India?
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 1, 2 and 3
(d) None
Answer. B
93. Which of the following phenomena might have influenced the evolution of
organisms?
1. Continental drift
2. Glacial cycles
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer. C
94. Other than poaching, what are the possible reasons for the decline in
the population of Ganges River Dolphins?
1. Construction of dams and barrages on rivers
2. Increase in the population of crocodiles in rivers
3. Getting trapped in fishing nets accidentally
4. Use of synthetic fertilizers and other agricultural chemicals in crop-fields
in the vicinity of rivers
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1, 3 and 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4
Answer. C
95. The Radcliffe Committee was appointed to
(a) solve the problem of minorities in India
(b) give effect to the Independence Bill
(c) delimit the boundaries between India and Pakistan
(d) enquire into the riots in East Bengal
Answer. C
96.
Brominated flame retardants are used in many household products like mattresses
and upholstery. Why is there some concern about their use?
1. They are highly resistant to degradation in the environment.
2. They are able to accumulate in humans and animals.
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer. C
97.
Consider the following :
1. Bats
2. Bears
3. Rodents
The phenomenon of hibernation can be observed in which of the above kinds of
animals?
(a) 1 and 2 only
(b) 2 only
(c) 1, 2 and 3
(d) Hibernation cannot be observed in any of the above
Answer. C
98. Which one of the following is the largest Committee of the Parliament?
(a) The Committee on Public Accounts
(b) The Committee on Estimates
(c) The Committee on Public Undertakings
(d) The Committee on Petitions.
Answer. B
99. Which
of the following adds/add carbon dioxide to the carbon cycle on the planet
Earth?
1. Volcanic action
2. Respiration
3. Photosynthesis
4. Decay of organic matter
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 and 3 only
(b) 2 only
(c) 1, 2 and 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4
Answer. C
100. If you walk through countryside, you are likely to see some birds
stalking alongside the cattle to seize the insects, disturbed by their movement
through grasses.
Which of the following is/are such bird/birds?
1. Painted Stork
2. Common Myna
3. Black-necked Crane
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 and 2
(b) 2 only
(c) 2 and 3
(d) 3 only
Answer. B


Professor Sunny Kapoor is one of my favourite teacher. He teaches boring and difficult subjects very nicely.