UPSC Prelims 2017 GS Paper 1 with Answer Key
. UPSC
Prelims 2017 GS Paper 1 with Answer Key:
1. Which
one of the following was a very important seaport in the Kakatiya kingdom?
(a) Kakinada
(b) Motupalli
(c) Machilipatnam (Masulipatnam)
(d) Nelluru
Answer. b
2. With
reference to 'Global Climate Change Alliance', which of the following
statements is/are correct?
1. It is an initiative of the European Union.
2. It provides technical and financial support to targeted
developing countries to integrate climate change into their development
policies and budgets.
3. It is coordinated by World Resources Institute (WRI) and World
Business Council for Sustainable Development (WBCSD).
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2
and 3
Answer. a
3. With
reference to the religious history of India, consider the following statements:
1. Sautrantika and Sammitiya were the sects of Jainism.
2. Sarvastivadin held that the constituents of phenomena were not
wholly momentary, but existed forever in a latent form.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer. b
4.
Mediterranean Sea is a border of which of the following countries?
1. Jordan
2. Iraq
3. Lebanon
4. Syria
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1, 2 and 3 only
(b) 2 and 3 only
(c) 3 and 4 only
(d) 1, 3 and 4 only
Answer. c
5. With
reference to 'National Investment and Infrastructure Fund', which of the
following statements is/are correct?
1. It is an organ of NITI Aayog.
2. It has a corpus of Rs. 4, 00,000 crore at present.
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer. d
6. The
Global Infrastructure Facility is a/an
(a) ASEAN initiative to upgrade infrastructure in Asia and
financed by credit from the Asian Development Bank.
(b) World Bank collaboration that facilitates the preparation and
structuring of complex infrastructure Public-Private Partnerships (PPPs) to enable
mobilization of private sector and institutional investor capital.
(c) Collaboration among the major banks of the world working with
the OECD and focused on expanding the set of infrastructure projects that have
the potential to mobilize private investment.
(d) UNCTAD funded initiative that seeks to finance and facilitate
infrastructure development in the world.
Answer. b
7. For
election to the Lok Sabha, a nomination paper can be filed by
(a) anyone residing in India.
(b) a resident of the constituency from which the election is to
be contested.
(c) any citizen of India whose name appears in the electoral roll
of a constituency.
(d) any citizen of India.
Answer. c
8.
Consider the following statements:
1. In India, the Himalayas are spread over five States only.
2. Western Ghats are spread over five States only.
3. Pulicat Lake is spread over two States only.
Which of
the statements given above is/are correct?
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1 and 3 only
Answer. b
9.
Biological Oxygen Demand (BOD) is a standard criterion for
(a) Measuring oxygen levels in blood
(b) Computing oxygen levels in forest ecosystems
(c) Pollution assay in aquatic ecosystems
(d) Assessing oxygen levels in high altitude regions
Answer. c
10. With
reference to the role of UN-Habitat in the United Nations programme working
towards a better urban future, which of the statements is/are correct?
1. UN-Habitat has been mandated by the United Nations General
Assembly to promote socially and environmentally sustainable towns and cities
to provide adequate shelter for all.
2. Its partners are either governments or local urban authorities
only.
3. UN-Habitat contributes to the overall objective of the United
Nations system to reduce poverty and to promote access to safe drinking water
and basic sanitation.
Select
the correct answer using the code given below:
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1 only
Answer. b
11. With
reference to 'National Skills Qualification Framework (NSQF)', which of the
statements given below is/are correct?
1. Under NSQF, a learner can acquire the certification for
competency only through formal learning.
2. An outcome expected from the implementation of NSQF is the
mobility between vocational and general education.
Select
the correct answer using the code given below:
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer. b
12. In
the context of Indian history, the principle of `Dyarchy (diarchy)' refers to
(a) Division of the central legislature into two houses.
(b) Introduction of double government i.e., Central and State
governments.
(c) Having two sets of rulers; one in London and another in Delhi.
(d) Division of the subjects delegated to the provinces into two
categories.
Answer. d
13.
Consider the following in respect of 'National ACareer Service':
1. National Career Service is an initiative of the Department of
Personnel and Training, Government of India.
2. National Career Service has been launched in a Mission Mode to
improve the employment opportunities to uneducated youth of the country.
Which of
the above statements is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer. d
14. Which
of the following statements best k describes the term 'Scheme for Sustainable
Structuring of Stressed Assets (S4A)', recently seen in the news?
(a) It is a procedure for considering ecological costs of developmental
schemes formulated by the Government.
(b) It is a scheme of RBI for reworking the financial structure of
big corporate entities facing genuine difficulties.
(c) It is a disinvestment plan of the Government regarding Central
Public Sector Undertakings.
(d) It is an important provision in 'The Insolvency and Bankruptcy
Code' recently implemented by the Government.
Answer. b
15.
Consider the following statements:
1. Climate and Clean Air Coalition (CCAC) to Reduce Short Lived
Climate Pollutants is a unique initiative of G20 group of countries.
2. The CCAC focuses on methane, black carbon and
hydrofluorocarbons.
Which of
the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer. b
16. With
reference to 'Indian Ocean Dipole (IOD)' sometimes mentioned in the news while
forecasting Indian monsoon, which of the following statements is/are correct?
1. IOD phenomenon is characterised by a difference in sea surface
temperature between tropical Western Indian Ocean and tropical Eastern Pacific
Ocean.
2. An IOD phenomenon can influence an El Nino's impact on the
monsoon.
Select
the correct answer using the code given below:
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer. b
17. If
you want to see gharials in their natural habitat, which one of the following
is the best place to visit?
(a) Bhitarkanika Mangroves
(b) Chambal River
(c) Pulicat Lake
(d) Deepor Beel
Answer. b
18.
Consider the following in respect of Indian Ocean Naval Symposium (IONS):
1. Inaugural IONS was held in India in 2015 under the chairmanship
of the Indian Navy.
2. IONS is a voluntary initiative that seeks to increase maritime
co-operation among navies of the littoral states of the Indian Ocean Region.
Which of
the above statements is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer. b
19. The
painting of Bodhisattva Padmapani is one of the most famous and oft-illustrated
paintings at
(a) Ajanta
(b) Badami
(c) Bagh
(d) Ellora
Answer. a
20.
Consider the following pairs:
Traditions
Communities
1. Chaliha Sahib Festival
— Sindhis
2. Nanda Raj Jaat Yatra
— Gonds
3. Wari-Warkari
— Santhals
Which of
the pairs given above is/are correctly matched ?
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) None of the above
Answer. a
21. Which
of the following practices can help in water conservation in agriculture?
1. Reduced or zero tillage
of the land
2. Applying gypsum before
irrigating the field
3. Allowing crop residue to
remain in the field
Select
the correct answer using the code given below :
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 1 and 3
only
(d) 1, 2 and 3
Answer. c
22.
Consider the following statements :
The nation-wide 'Soil Health Card Scheme' aims at
1. expanding the cultivable area under irrigation.
2. enabling the banks to assess the quantum of loans to be granted
to farmers on the basis of soil quality.
3. checking the overuse of fertilizers in farmlands.
Which of
the above statements is/are correct?
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer. b
23.
Consider the following pairs:
Commonly
used /
Unwanted or
controversial chemicals
consumed
materials
likely to be found in them
1. Lipstick
Lead
2. Soft drinks
Brominated
vegetable oils
3. Chinese fast food
Monosodium glutamate
Which of
the pairs given above is/are correctly matched?
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer. d
24.
Organic Light Emitting Diodes (OLEDs) are used to create digital display in
many devices. What are the advantages of OLED displays over Liquid Crystal
displays?
1. OLED displays can be fabricated on flexible plastic substrates.
2. Roll-up displays embedded in clothing can be made using OLEDs.
3. Transparent displays are possible using OLEDs.
Select
the correct answer using the code given below
(a) 1 and 3 only
(b) 2 only
(c) 1, 2 and 3
(d) None of the above statements is correct
Answer. c
25. Which
of the following is/are famous for Sun temples?
1. Arasavalli
2. Amarakantak
3. Omkareshwar
Select
the correct answer using the code given below :
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer. a
26.
Consider the following statements:
1. In the election for Lok Sabha or State Assembly, the winning
candidate must get at least 50 percent of the votes polled, to be declared
elected.
2. According to the provisions laid down in the Constitution of
India, in Lok Sabha, the Speaker's post goes to the majority party and the
Deputy Speaker's to the Opposition.
Which of
the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer. d
27. Which
of the following has/have occurred in India after its liberalization of
economic policies in 1991?
1. Share of agriculture in GDP increased enormously.
2. Share of India's exports in world trade increased.
3. FDI inflows increased.
4. India's foreign exchange reserves increased enormously.
Select
the correct answer using the codes given below :
(a) 1 and 4 only
(b) 2, 3 and 4 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2, 3 and 4
Answer. b
28. What
is the application of Somatic Cell Nuclear Transfer Technology?
(a) Production of biolarvicides
(b) Manufacture of biodegradable plastics
(c) Reproductive cloning of animals
(d) Production of organisms free of diseases
Answer. c
29.
Consider the following statements:
1. National Payments Corporation of India (NPCI) helps in
promoting the financial inclusion in the country.
2. NPCI has launched RuPay, a card payment scheme.
Which of
the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer. c
30. The
term 'M-STrIPES' is sometimes seen in the news in the context of
(a) Captive breeding of Wild Fauna
(b) Maintenance of Tiger Reserves
(c) Indigenous Satellite Navigation System
(d) Security of National Highways
Answer. b
31. What
is/are the most likely advantages of implementing 'Goods and Services Tax
(GST)'?
1. It will replace multiple taxes collected by multiple
authorities and will thus create a single market in India.
2. It will drastically reduce the 'Current Account Deficit' of
India and will enable it to increase its foreign exchange reserves.
3. It will enormously increase the growth and size of economy of
India and will enable it to overtake China in the near future.
Select
the correct answer using the code given below:
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer. a
32.
'Broad-based Trade and Investment Agreement (BTIA)' is sometimes seen in the
news in the context of negotiations held between India and
(a) European Union
(b) Gulf Cooperation Council
(c) Organization for Economic Cooperation and Development
(d) Shanghai Cooperation Organization
Answer. a
33.
Consider the following statements:
1. India has ratified the Trade Facilitation Agreement (TFA) of
WTO.
2. TFA is a part of WTO's Bali Ministerial Package of 2013.
3. TFA came into force in January 2016. Which of the statements
given above is/are correct?
(a) 1 and 2 only
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer. a
34. What
is the importance of developing Chabahar Port by India?
(a) India's trade with African countries will enormously increase.
(b) India's relations with oil-producing Arab countries will be
strengthened.
(c) India will not depend on Pakistan for access to Afghanistan
and Central Asia.
(d) Pakistan will facilitate and protect the installation of a gas
pipeline between Iraq and India.
Answer. c
35. In
India, it is legally mandatory for which of the following to report on cyber
security incidents?
1. Service providers
2. Data centres
3. Body corporate
Select
the correct answer using the code given below:
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer. d
36. Right
to vote and to be elected in India is a
(a) Fundamental Right
(b) Natural Right
(c) Constitutional Right
(d) Legal Right
Answer. c
37. What
is the purpose of 'evolved Laser Interferometer Space Antenna (eLISA)' project?
(a) To detect neutrinos
(b) To detect gravitational waves
(c) To detect the effectiveness of missile defence system
(d) To study the effect of solar flares on our communication
systems
Answer. b
38. What
is the purpose of Vidyanjali Yojana'?
1. To enable the famous foreign educational institutions to open
their campuses in India.
2. To increase the quality of education provided in government
schools by taking help from the private sector and the community.
3. To encourage voluntary monetary contributions from private
individuals and organizations so as to improve the infrastructure facilities
for primary and secondary schools.
Select
the correct answer using the code given below :
(a) 2 only
(b) 3 only
(c) 1 and 2 only
(d) 2 and 3 only
Answer. a
39. What
is the aim of the programme `Unnat Bharat Abhiyan'?
(a) Achieving 100% literacy by promoting collaboration between
voluntary organizations and government's education system and local
communities.
(b) Connecting institutions of higher education with local
communities to address development challenges through appropriate technologies.
(c) Strengthening India's scientific research institutions in
order to make India a scientific and technological power.
(d) Developing human capital by allocating special funds for
health care and education of rural and urban poor, and organizing skill
development programmes and vocational training for them.
Answer. b
40.
Consider the following statements :
1. The Election Commission of India is a five-member body.
2. Union Ministry of Home Affairs decides the election schedule for
the conduct of both general elections and bye-elections.
3. Election Commission resolves the disputes relating to
splits/mergers of recognised political parties.
Which of
the statements given above is/are correct ?
(a) 1 and 2 only
(b) 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 3 only
Answer. d
41. In
India, if a species of tortoise is declared protected under Schedule I of the
Wildlife (Protection) Act, 1972, what does it imply ?
(a) It enjoys the same level of protection as the tiger.
(b) It no longer exists in the wild, a few individuals are under
captive protection; and now it is impossible to prevent its extinction.
(c) It is endemic to a particular region of India.
(d) Both (b) and (c) stated above are correct in this context.
Answer. a
42. In
India, Judicial Review implies
(a) the power of the Judiciary to pronounce upon the
constitutionality of laws and executive orders.
(b) the power of the Judiciary to question the wisdom of the laws
enacted by the Legislatures.
(c) the power of the Judiciary to review all the legislative
enactments before they are assented to by the President.
(d) the power of the Judiciary to review its own judgements given
earlier in similar or different cases.
Answer. a
43. With
reference to Indian freedom struggle, consider the following events :
1. Mutiny in Royal Indian Navy
2. Quit India Movement launched
3. Second Round Table Conference
What is
the correct chronological sequence of the above events ?
(a) 1-2-3
(b) 2-1-3
(c) 3-2-1
(d) 3-1-2
Answer. c
44. Consider
the following statements :
1. Tax revenue as a percent of GDP of India has steadily increased
in the last decade.
2. Fiscal deficit as a percent of GDP of India has steadily
increased in the last decade.
Which of
the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer. d
45.
Recently there was a proposal to translocate some of the lions from their
natural habitat in Gujarat to which one of the following sites ?
(a) Corbett National Park
(b) Kuno Palpur Wildlife Sanctuary
(c) Mudumalai Wildlife Sanctuary
(d) Sariska National Park
Answer. b
46. Which
of the following are not necessarily the consequences of the proclamation of
the President's rule in a State?
1. Dissolution of the State Legislative Assembly
2. Removal of the Council of Ministers in the State
3. Dissolution of the local bodies
Select
the correct answer using the code given below:
(a) 1 and 2 only
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2and 3
Answer. b
47. Which
of the following are envisaged by the Right against Exploitation in the
Constitution of India?
1. Prohibition of traffic in human beings and forced labour
2. Abolition of untouchability
3. Protection of the interests of minorities
4. Prohibition of employment of children in factories and mines
Select
the correct answer using the code given below:
(a) 1, 2 and 4 only
(b) 2, 3 and 4 only
(c) 1 and 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4
Answer. c
48. Which
of the following is geographically closest to Great Nicobar ?
(a) Sumatra
(b) Borneo
(c) Java
(d) Sri Lanka
Answer. a
49. Out
of the following statements, choose the one that brings out the principle
underlying the Cabinet form of Government:
(a) An arrangement for minimizing the criticism against the
Government whose responsibilities are complex and hard to carry out to the
satisfaction of all.
(b) A mechanism for speeding up the activities of the Government
whose responsibilities are increasing day by day.
(c) A mechanism of parliamentary democracy for ensuring collective
responsibility of the Government to the people.
(d) A device for strengthening the hands of the head of the
Government whose hold over the people is in a state of decline.
Answer. c
50. Which
one of the following is not a feature of Indian federalism?
(a) There is an independent judiciary in India.
(b) Powers have been clearly divided between the Centre and the
States.
(c) The federating units have been given unequal representation in
the Rajya Sabha.
(d) It is the result of an agreement among the federating units.
Answer. d
51. The
object of the Butler Committee of 1927 was to?
(a) Define the jurisdiction of the Central and Provincial
Governments.
(b) Define the powers of the Secretary of State for India.
(c) Impose censorship on national press.
(d) Improve the relationship between the Government of India and
the Indian States.
Answer. d
52. The
term 'Domestic Content Requirement' is sometimes seen in the news with
reference to
(a) Developing solar power production in our country
(b) Granting licences to foreign T.V. channels in our country
(c) Exporting our food products to other countries
(d) Permitting foreign educational institutions to set up their
campuses in our country
Answer. a
53.
Consider the following statements:
1. The Nuclear Security Summits are periodically held under the
aegis of the United Nations.
2. The International Panel on Fissile Materials is an organ of
International Atomic Energy Agency.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer. d
54. Who
among the following can join the National Pension System (NPS)?
(a) Resident Indian citizens only
(b) Persons of age from 21 to 55 only
(c) All State Government employees joining the services after the
date of notification by the respective State Governments
(d) All Central Government employees including those of Armed
Forces joining the services on or after 1St April, 2004
Answer. c
55. With
reference to river Teesta, consider the following statements:
1. The source of river Teesta is the same as that of Brahmaputra
but it flows through Sikkim.
2. River Rangeet originates in Sikkim and it is a tributary of
river Teesta.
3. River Teesta flows into Bay of Bengal on the border of India
and Bangladesh.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 and 3 only
(b) 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer. b
56.
Consider the following statements:
1. In tropical regions, Zika virus disease is transmitted by the
same mosquito that transmits dengue.
2. Sexual transmission of Zika virus disease is possible.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer. c
57.
Consider the following statements:
1. The Standard Mark of Bureau of Indian Standards (BIS) is
mandatory for automotive tyres and tubes.
2. AGMARK is a quality Certification Mark issued by the Food and
Agriculture Organisation (FAO).
Which of
the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer. a
58. What
is/are the advantage/advantages of implementing the 'National Agriculture
Market' scheme?
1. It is a pan-India electronic trading portal for agricultural
commodities.
2. It provides the farmers access to nationwide market, with
prices commensurate with the quality of their produce.
Select
the correct answer using the code given below :
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer. c
59. With
reference to the 'National Intellectual Property Rights Policy', consider the
following statements:
1. It reiterates India's commitment to the Doha Development Agenda
and the TRIPS Agreement.
2. Department of Industrial Policy and Promotion is the nodal
agency for regulating intellectual property rights in India.
Which of
the above statements is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer. c
60.
According to the Wildlife (Protection) Act, 1972, which of the following
animals cannot be hunted by any person except under some provisions provided by
law?
1. Ghari al
2. Indian wild ass
3. Wild buffalo
Select
the correct answer using the code given below:
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer. d
61. Which
of the following statements is/are true of the Fundamental Duties of an Indian
citizen?
1. A legislative process has been provided to enforce these
duties.
2. They are correlative to legal duties. Select the correct answer
using the code given below:
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer.d
62.
Consider the following pairs:
1. Radhakanta Deb — First President of the British Indian
Association
2. Gazulu Lakshminarasu Chetty —Founder of the Madras Mahajana
Sabha
3. Surendranath Banerjee — Founder of the Indian Association
Which of
the above pairs is/are correctly matched?
(a) 1 only
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer. b
63. Which
one of the following objectives is not embodied in the Preamble to the
Constitution of India?
(a) Liberty of thought
(b) Economic liberty
(c) Liberty of expression
(d) Liberty of belief
Answer. b
64. With
reference to 'Quality Council of India (QCI)', consider the following
statements:
1. QCI was set up jointly by the Government of India and the
Indian Industry.
2. Chairman of QCI is appointed by the Prime Minister on the
recommendations of the industry to the Government.
Which of
the above statements is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer. c
65. What
is the purpose of setting up of Small 9 Finance Banks (SFBs) in India?
1. To supply credit to small business units
2. To supply credit to small and marginal farmers
3. To encourage young entrepreneurs to set up business
particularly in rural areas.
Select
the correct answer using the code given below:
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer. a
66. With
reference to 'Asia Pacific Ministerial Conference on Housing and Urban
Development (APMCHUD)', consider the following statements:
1. The first APMCHUD was held in India in 2006 on the theme
'Emerging Urban Forms — Policy Responses and Governance Structure'.
2. India hosts all the Annual Ministerial Conferences in
partnership with ADB, APEC and ASEAN.
Which of
the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer. d
67.
Democracy's superior virtue lies in the fact that it calls into activity
(a) the intelligence and character of ordinary men and women.
(b) the methods for strengthening executive leadership.
(c) a superior individual with dynamism and vision.
(d) a band of dedicated party workers.
Answer. a
68. Which
of the following is a most likely consequence of implementing the 'Unified
Payments Interface (UPI)’?
(a) Mobile wallets will not be necessary for online payments.
(b) Digital currency will totally replace the physical currency in
about two decades.
(c) FDI inflows will drastically increase.
(d) Direct transfer of subsidies to poor people will become very
effective.
Answer. a
69. The
terms 'Event Horizon', 'Singularity', `String Theory' and 'Standard Model' are
sometimes seen in the news in the context of
(a) Observation and understanding of the Universe
(b) Study of the solar and the lunar eclipses
(c) Placing satellites in the orbit of the Earth
(d) Origin and evolution of living organisms on the Earth
Answer. a
70. With
reference to agriculture in India, how can the technique of `genome
sequencing', often seen in the news, be used in the immediate future?
1. Genome sequencing can be used to identify genetic markers for
disease resistance and drought tolerance in various crop plants.
2. This technique helps in reducing the time required to develop
new varieties of crop plants.
3. It can be used to decipher the host-pathogen relationships in
crops.
Select
the correct answer using the code given below:
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer: d
71. The
main advantage of the parliamentary form of government is that
(a) the executive and legislature work independently.
(b) it provides continuity of policy and is more efficient.
(c) the executive remains responsible to the legislature.
(d) the head of the government cannot be changed without election.
Anwer: c
72. In
the context of India, which one of the following is the correct relationship
between Rights and Duties?
(a) Rights are correlative with Duties.
(b) Rights are personal and hence independent of society and
Duties.
(c) Rights, not Duties, are important for the advancement of the
personality of the citizen.
(d) Duties, not Rights, are important for the stability of the
State.
Answer: a
73. The
mind of the makers of the Constitution of India is reflected in which of the
following?
(a) The Preamble
(b) The Fundamental Rights
(c) The Directive Principles of State Policy
(d) The Fundamental Duties
Answer: a
74. If
you travel by road from Kohima to Kottayam, what is the minimum number of
States within India through which you can travel, including the origin and the
destination?
(a) 6
(b) 7
(c) 8
(d) 9
Answer: b
75. The
Parliament of India exercises control over the functions of the Council of
Ministers through
1. Adjournment motion
2. Question hour
3. Supplementary questions
Select
the correct answer using the code given below:
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer: d
76. With
reference to the Parliament of India, 4 consider the following statements:
1. A private member's bill is a bill presented by a Member of
Parliament who is not elected but only nominated by the President of India.
2. Recently, a private member's bill has been passed in the
Parliament of India for the first time in its history.
Which of
the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer: d
77. With
reference to the difference between the culture of Rigvedic Aryans and Indus
Valley people, which of the following statements is/are correct?
1. Rigvedic Aryans used the coat of mail and helmet in warfare
whereas the people of Indus Valley Civilization did not leave any evidence of
using them.
2. Rigvedic Aryans knew gold, silver and copper whereas Indus
Valley people knew only copper and iron.
3. Rigvedic Aryans had domesticated the horse whereas there is no
evidence of Indus Valley people having been aware of this animal.
Select
the correct answer using the code given below:
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer: c
78.
'Recognition of Prior Learning Scheme' is sometimes mentioned in the news with
reference to
(a) Certifying the skills acquired by construction workers through
traditional channels.
(b) Enrolling the persons in Universities for distance learning
programmes.
(c) Reserving some skilled jobs to rural and urban poor in some
public sector undertakings.
(d) Certifying the skills acquired by trainees under the National
Skill Development Programme.
Answer: a
79. From
the ecological point of view, which one of the following assumes importance in
being a good link between the Eastern Ghats and the Western Ghats?
(a) Sathyamangalam Tiger Reserve
(b) Nallamala Forest
(c) Nagarhole National Park
(d) Seshachalam Biosphere Reserve
Answer: a
80. One
of the implications of equality in society is the absence of
(a) Privileges
(b) Restraints
(c) Competition
(d) Ideology
Answer: a
81.
Consider the following statements in respect of Trade Related Analysis of Fauna
and Flora in Commerce (TRAFFIC):
1. TRAFFIC is a bureau under United Nations Environment Programme
(UNEP).
2. The mission of TRAFFIC is to ensure that trade in wild plants and
animals is not a threat to the conservation of nature.
Which of
the above statements is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer: b
82. Which
principle among the 'following was added to the Directive Principles of Stat
Policy by the 42nd Amendment to the Constitution?
(a) Equal pay for equal work for both men and women
(b) Participation of workers in the management of industries
(c) Right to work, education and public assistance
(d) Securing living wage and human conditions of work to workers
Answer. b
83. Which
one of the following statements is correct?
(a) Rights are claims of the State against the citizens.
(b) Rights are privileges which are incorporated in the
Constitution of a State.
(c) Rights are claims of the citizens against the State.
(d) Rights are privileges of a few citizens against the many.
Answer. c
84. Which
of the following gives 'Global Gender lb Gap Index' ranking to the countries of
the world?
(a) World Economic Forum
(b) UN Human Rights Council
(c) UN Women
(d) World Health Organization
Answer. a
85. Which
of the following statements is/are correct regarding Smart India Hackathon
2017?
1. It is a centrally sponsored scheme for developing every city of
our country into Smart Cities in a decade.
2. It is an initiative to identify new digital technology
innovations for solving the many problems faced by our country.
3. It is a programme aimed at making all the financial
transactions in our country completely digital in a decade.
Select
the correct answer using the code given below :
(a) 1 and 3 only
(b) 2 only
(c) 3 only
(d) 2 and 3 only
Answer. b
86. Which
of the following statements is/are correct regarding the Monetary Policy
Committee (MPC)?
1. It decides the RBI's benchmark interest rates.
2. It is a 12-member body including the Governor of RBI and is
reconstituted every year.
3. It functions under the chairmanship of the Union Finance
Minister.
Select
the correct answer using the code given below :
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 3 only
(d) 2 and 3 only
Answer. a
87. With
reference to Manipuri Sankirtana, consider the following statements:
1. It is a song and dance performance.
2. Cymbals are the only musical instruments used in the
performance.
3. It is performed to narrate the life and deeds of Lord Krishna.
Which of
the statements given above is/are correct?
(a) 1, 2 and 3.
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1 only
Answer. b
88. Who
among the following was/were associated with the introduction of Ryotwari
Settlement in India during the British rule?
1. Lord Cornwallis
2. Alexander Read
3. Thomas Munro
Select
the correct answer using the code given below:
(a) 1 only
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer. c
89. In
the context of solving pollution problems, what is/are the advantage/advantages
of bioremediation technique?
1. It is a technique for cleaning up pollution by enhancing the
same biodegradation process that occurs in nature.
2. Any contaminant with heavy metals such as cadmium and lead can
be readily and completely treated by bioremediation using microorganisms.
3. Genetic engineering can be used to create microorganisms
specifically designed for bioremediation.
Select
the correct answer using the code given below:
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer. c
90. The
Trade Disputes Act of 1929 provided for
(a) the participation of workers in the management of industries.
(b) arbitrary powers to the management to quell industrial
disputes.
(c) an intervention by the British Court in the event of a trade
dispute.
(d) a system of tribunals and a ban on strikes.
Answer. d
91. Local
self-government can be best explained as an exercise in
(a) Federalism
(b) Democratic decentralisation
(c) Administrative delegation
(d) Direct democracy
Answer. b
92.
Consider the following statements:
With reference to the Constitution of India, the Directive
Principles of State Policy constitute limitations upon
1. legislative function.
2. executive function.
Which of
the above statements is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer. d
93. The
term 'Digital Single Market Strategy' seen in the news refers to
(a) ASEAN
(b) BRICS
(c) EU
(d) G20
Answer. c
94, At
one of the places in India, if you stand on the seashore and watch the sea, you
will find that the sea water recedes from the shore line a few kilometres and
comes back to the shore, twice a day, and you can actually walk on the sea
floor when the water recedes. This unique phenomenon is seen at
(a) Bhavnagar
(b) Bheemunipatnam
(c) Chandipur
(d) Nagapattinam.
Answer. c
95. With
reference to the 'Prohibition of Benami Property Transactions Act, 1988 (PBPT
Act)', consider the following statements:
1. A property transaction is not treated as a benami transaction
if the owner of the property is not aware of the transaction.
2. Properties held benami are liable for confiscation by the
Government.
3. The Act provides for three authorities for investigations but
does not provide for any appellate mechanism.
Which of
the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) 1 and 3 only
(d) 2 and 3 only
Answer: b
96. Due
to some reasons, if there is a huge fall in the population of species of
butterflies, what could be its likely consequence/consequences?
1. Pollination of some plants could be adversely affected.
2. There could be a drastic increase in the fungal infections of
some cultivated plants.
3. It could lead to a fall in the population of some species of
wasps, spiders and birds.
Select
the correct answer using the code given below:
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer. c
97. It is
possible to produce algae based biofuels, but what is/are the likely
limitation(s) of developing countries in promoting this industry?
1. Production of algae based biofuels is possible in seas only and
not on continents.
2. Setting up and engineering the algae based biofuel production
requires high level of expertise/technology until the construction is
completed.
3. Economically viable production necessitates the setting up of
large scale facilities which may raise ecological and social concerns.
Select
the correct answer using the code given below:
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer. b
98. Which
of the following are the objectives of 'National Nutrition Mission'?
1. To create awareness relating to malnutrition among pregnant
women and lactating mothers.
2. To reduce the incidence of anaemia among young children,
adolescent girls and women.
3. To promote the consumption of millets, coarse cereals and
unpolished rice.
4. To promote the consumption of poultry eggs.
Select
the correct answer using the code given below:
(a) 1 and 2 only
(b) 1, 2 and 3 only
(c) 1, 2 and 4 only
(d) 3 and 4 only
Answer. a
99.
Consider the following statements:
1. The Factories Act, 1881 was passed with a view to fix the wages
of industrial workers and to allow the workers to form trade unions.
2. N.M. Lokhande was a pioneer in organizing the labour movement
in British India. Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer. b
100. In
the context of mitigating the impending global warming due to anthropogenic
emissions of carbon dioxide, which of the following can be the potential sites
for carbon sequestration?
1. Abandoned and uneconomic coal seams
2. Depleted oil and gas reservoirs
3. Subterranean deep saline formations
Select
the correct answer using the code given below:
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer. d


Professor Sunny Kapoor is one of my favourite teacher. He teaches boring and difficult subjects very nicely.